RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska Vlada i ove godine osigurala besplatne udžbenike za brčanske osnovce

Vlada Brčko distrikta izdvojila je oko 1,5 miliona KM za potrebe nabavke ogrjeva u školama na prostoru Distrikta, uključujući i nabavku udžbenika za brčanske osnovce.

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade i ove godine nabavilo je udžbenike za brčanske osnovce, istakao je Samir Čorbadžić, šef resorsnog pododjeljenja, napomenuvši da je za ove potrebe utrošeno oko 450.000 KM budžetskih sredstava.

“Udžbenici za osnovne škole su nabavljeni i raspoređeni po školama prema rasporednim nalozima, tako da će školska godina početi bez problema za brčanske osnovce”, dodao je šef resornog pododjeljenja.

Osim što su osigurani udžbenici, Čorbadžić ističe da je Odjeljenje izdvojilo i sredstva za nabavku ogrjeva u svim brčanskim školama u iznosu od oko 1 milion KM.

“Odjeljenje za obrazovanje ima obezbjeđena sredstva za te potrebe. Pododjeljenje za javne nabavke prije početka svake grijne sezone provede tenderski postupak i izabere se najpovoljniji ponuđač. Tako da, s tog aspekta, neće biti problema kod početka grijne sezone”, potvrdio je Čorbadžić.

Prema riječima Čorbadžića, gotovo sve škole u Distriktu za zagrijavanje učionica koriste lož ulje, osim Pete osnovne škola i područnog objekta Dvanaeste osnovne škole u Vitanovićima gdje se učenici griju na čvrsto gorivo.

“Centralna Peta osnovna škola je jedina velika škola koja se trenutno grije na čvrsto gorivo. Mi smo još prije dvije godine pokrenuli postupak za rekonstrukciju kotlovnice kako bi se prešlo na lož ulje. Međutim, zbog kašnjenja rebalansa ne možemo da pokrenemo postupak javne nabavke zbog nedostatka sredstava”, pojasnio je Čorbadžić, dodavši da su, u periodu dok je Odjeljenje pribavljalo potrebnu dokumentaciju, cijene na tržištu porasle.

Kada su u pitanju ostale popratne pripreme, Čorbadžić je napomenuo da su u svim školskim objektima očišćeni dimnjaci, te da su pojedine škole obavile i krečenje kako bi nastavnicima, ali i učenicima osigurali što ugodniji prostor za rad i učenje u predstojećoj školskoj godini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Učenici u klupama naredne sedmice uz četiri prijedloga za nadoknadu nastave

Mirsad Arnautović

Брчко: Школски прибор од 30 до 50 посто скупљи

Anđelka Đurić

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000 maraka za besplatne udžbenike osnovcima

Admir Kadrić