RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja i privrednicima za kamate

Vlada Brčko Distrikta danas je odobrila treću kvartalnu subvenciju Fondu zdravstvenog osiguranja u iznosu od 2 miliona 753.500 KM. Subvencija se odnosi na lica koja su na birou za zapošljavanje i nemaju stalna primanja, lica koja socijalnom politikom imaju pravo na osiguranje, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca i demobilisani borci, kao i na lica koja imaju preko 65 godina života, a nisu sposobna za posao i nisu osigurana po nekom drugom osnovu.

Dr. Sabrija Čandić, šef Odjela za zdravstvo još je naveo da je Vlada usvojila i subvenciju za treći pokušaj vještačke oplodnje u iznosu od 165.000 KM, a odluka se odnosi na žene koje su već pokušale da dva puta začnu i ostvare svoje potomstvo, te im se na ovaj način pruža šansa za još jedan besplatan pokušaj.

U nastavku rada Vlada je usvojila i Program subvencioniranja dijela kamata za preduzeća, preduzetnike i nosioce poljoprivrednih gazdinstava u Brčko Distriktu. Radi se o iznosu od 1,2 miliona KM a sredstva iz Programa će moći koristiti svi oni koji zadovolje kriretije. Iznos subvencije je do 10 posto a rok je na 10 godina.

Amra Abadžić, šefica Vladinog Pododjela za privredu naznačila je da je najveći iznos koji se može dobiti za subvenciju dijela kamate 70.000 KM. Ovaj program je u zadjih pet- šest godina koliko se praktikuje, imao jako dobar uspjeh. U prošloj godini javilo se 388 korisnika ovog programa koji su podigli kredite u iznosu od oko 2,6 miliona KM.

Princip je da svi oni koji ispunjavaju uslove Programa podnesu prijave, a operacionalizacija će uslijediti odmah nakon usvajanja odluke od strane Vlade.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila Prijedlog proračuna za 2022. godinu

Mirsad Arnautović

Брчко: Здравствени објекти приоритетни за санацију у сврху енергетске ефикасности

Radio Brčko

Одржана презентација Циљева одрживог развоја

Radio Brčko