RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Novo ublažavanje epidemioloških mjera u Brčko distriktu BiH

Zapovjednik Kriznoga stožera za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na konferenciji za medije priopćio je da je Stožer jutros donio Odluku o ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze na prostor BiH.

„Odluka je odmah po donošenju i stupila na snagu, a tu istu mjeru donijeli su i stožeri na razini entiteta u BiH. Također smo se obratili i Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se što žurnije propišu mjere u svezi s ulaskom stranih državljana na prostore BiH sa sugestijom da one budu maksimalno liberalne, naročito u odnosu na one zemlje gdje je primijećeno da je epidemiološka situacija povoljna i da ne postoji veliki broj zaraženih“, kazao je Milić dodajući da će Stožer nastaviti pratiti epidemiološko stanje na prostoru Distrikta.

On je istaknuo da se Stožer priprema i za donošenje odluka kojima će se staviti izvan snage Odluka o proglašenju ugroženosti stanovništva Brčko distrikta BiH od pandemije COVID-19.

Gradonačelnik Siniša Milić

„Pripremili smo i određene akte, odluke koje idu u pravcu toga da se već pripremamo i za donošenje takve odluke. Također, pripremamo i niz drugih odluka koje bi trebale pratiti stavljanje odluke o stavljanju izvan snage Odluke o proglašenju stanja ugroženosti. Teret u narednom razdoblju, nakon donošenja takve odluke, bit će na Odjelu za zdravstvo i ostale usluge. Stanje je takvo da smo u prilici donositi ovakve odluke. Naravno, postoji i niz mjera i procedura koje su ustanovljene u proteklom razdoblju i mi ćemo pratiti stanje na prostoru Distrikta. U slučaju da se desi neki novi val, a mi se nadamo da do toga neće doći, naravno da sve te mjere mogu biti ponovno aktivirane“, kazao je Milić.

Policijski sat još će ostati na snazi na području Distrikta, kazao je Milić i naglasio da će Stožer najvjerojatnije tijekom sljedećega tjedna donijeti odluku i ukidanju policijskoga sata – odluka koja će biti u sklopu svih odluka kojima se stanje na prostoru Distrikta namjerava prevesti u stanje koje je bilo prije proglašenja ugroženosti građana od pandemije.

„Mi smo planirali za ponedjeljak da pustimo ili dopustimo rad teretana, igraonica, rođendaonica, još nekih djelatnosti kao i sportove u zatvorenom“, kazao je Milić.

Gradonačelnik je na konferenciji za medije kazao da postoji i opredijeljenost da se jednokratnom novčanom pomoći pomogne i osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

„U komunikaciji s predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH postoji dobra volja i želja da se izađe u susret i osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Takav prijedlog postoji u prijedlogu za rebalans Proračuna i ja se nadam da će ga zastupnici u Skupštini podržati.“

Nakon sjednice Kriznoga stožera za zaštitu i spašavanje jutros je održana i 101. izvanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH gdje se razgovaralo i obrazovanju na području Distrikta i okončanju nastave. Gradonačelnik Milić je kazao da će se nastava okončati u skladu sa zakonom.

„Nastava će se okončati u skladu sa zakonom koji je predvidio da se ocjene mogu zaključiti nakon što 70 % nastavnog programa bude realizirano, a to je već realizirano i prije ove pandemije, ne računajući online nastavu. Mi smo jutros na sjednici Vlade donijeli zaključak da se nastava ili školska godina za osnovce završava 29. svibnja, za završne razrede 22. svibnja, dok će nastava za srednjoškolce biti okončana 5. lipnja“, kazao je Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Turska: Učenici u školskim klupama od 21. septembra

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: U bolničkom smještaju 25 pacijenata od kojih 13 sa teškom kliničkom slikom

Radio Brčko

Turska vakcina Turkovac ne izaziva nikakve nuspojave

Radio Brčko