RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Tijekom godine pošumljeno 7,8 hektara šuma u privatnom vlasništvu

Tijekom ove godine izvršena je podjela sadnica za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu na osnovu prethodnih zahtjeva na području Brčko distrikta.

„Na ovaj način pošumljeno je oko 7,8 ha, a podjeljeno je 17.120 sadnica, te smo za ove sadnice utrošili oko 24.000 KM. Prema našem Pravilniku, zahtjeve za dobivanje sadnice mogu podnijeti vlasnici šuma koji su redovno vršili sječu šuma, oni koji su pretrpili neku štetu u šumi, naprimjer prilikom požara ili oboljenja stabala“, kazala je Ljiljana Zenunović, predstojnica Pododjela za šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Kako navode iz Pododjela, oni vrše nabavku sadnica za vlasnike šuma koji podnesu zahtjeve, a vlasnici imaju obvezu da pripreme zemljište za sadnju sadnica i da održavaju sadnice u narednom razdoblju.

„U šumama koje su u vlasništvu Distrikta, planiramo raspisati tender, inače u planu smo imali pošumljavanje 2,5 ha na području Rašljana, a po završetku tendera krenut ćemo i na pošumljavanje ostalih šuma koje su u vlasništvu Distrikta“, dodala je Zenunović.

Prema riječima Zenunović, jedan od problema je što se događaju nezakonite radnje u šumama, kao što su krađa drva ili nepodnošenje zahtjeva za sječu šuma koje su u privatnom vlasništvu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Teče regulacija korita Brke u gradu

Suvad Alagić

Brčko: Uskoro podjela sadnica za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu

Gorana Antić

Brčko: Zabilježeno 60 slučajeva nelegalne sječe šuma

Gorana Antić