RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ogrjevno drvo iz šuma u vlasništvu Distrikta moguće otkupiti za 40 KM

http://www.besplatne-slike.net

Brčaci svoja domaćinstva mogu snabdjeti ogrjevom iz šuma u vlasništvu Distrikta po povoljnoj cijeni uz uslov da sami organiziraju sječu i prijevoz drva.

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu brčanske Vlade organizovalo je maloprodaju drva za ogrjev po cijeni od 40 KM po metru za ogrjevno drvo prve i druge klase, kazala je Ljiljana Zenunović, šefica resornog pododjeljenja, dodavši da je cilj maloprodaje snabdijevanje stanovništva ogrjevom, ali, prije svega, i čišćenje šuma.

“Cilje je da se šuma očisti od zrelijih, dotrajalih i oštećenih stabala kojima je vrijeme da se izvuku iz šume da ne bi nastala veća šteta u pogledu nekih zaraza ili biljnih bolesti”, pojasnila je Zenunović.

Zenunović je kazala da je na raspolaganju 2500 metara drva, napomenuvši da je po domaćinstvu moguće kupiti najviše 10 metara što je mjera kojom se omogućava da se ispune što veći broj zahtjeva zainteresovanih građana.

“Pošto je ograničena količina drvne mase, zahtjevi se primaju do isteka zaliha, tako da se godišnje primi maksimalno od 250 do 300 zahtjeva što odgovara pojedinačnoj maksimalnoj kupovini od 10 metara”, dodala je šefica resornog pododjeljenja.

Građani koji otkupe drva iz brčanskih šuma dužni su da sami organizuju sječu i izvoz drveta, napomenula je Zenunović, i precizirala da se radi o lokalitetima: Islamovac, Štrepci, Rašljani, Maoča, Ćoseti, Vujčići, Donji Zovik, Dubravice Donje, Boderište, Gredice, Brezovo Polje i Stanovi.

Zahtjevi se mogu podnijeti u zgradi Vlade uz naznaku količine i lokacije, pojasnila je naša sagovornica, dodavši da je obrasce zahtjeva moguće preuzeti od čuvara šuma s kojima građani mogu i obići lokaciju predviđenu za sječu.

Na kraju je akcentirala da se otkupljena drva ne smiju dalje preprodavati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zabilježeno 60 slučajeva nelegalne sječe šuma

Gorana Antić

Brčko: Za potrebe pošumljavanja privatnih šuma izdvoji se 25.000 KM godišnje

Emina Osmić-Hajdarević

Brčko: Uskoro podjela sadnica za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu

Gorana Antić