RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Tokom ljeta realizovano više projekata na sprečavanju novih poplava

Odjeljenje za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta je, tokom tokom jula i augusta mjeseca, realizovalo više projekata u cilju sanacije vodotoka i sprečavanja novih poplava. Do kraja ovog mjeseca trebali bi biti završeni i radovi na regulaciji novog korita rijeke Brke u naselju Klanac.

“Nakon posljednjih poplava u šestom mjesecu ove godine, kroz okvirni Sporazum odbrane od poplave potpisani su pojedinačni ugovori za sanaciju riječnog korita u naseljima Islamovac, Gornji Rahić i Omerbegovača”, kazala je Ljiljana Zenunović.

Ona je dodala da će se slični projekti čišenja vodotoka, sanacije odrona i pročišćavanja kanala realizovati i u drugim mjesnim zajednicama gdje je opasnost od poplava prisutna već godinama.

S obzirom da je u poplavama u junu mjesecu najviše problema pričinjeno u naselju Brka, Zenunović je istakla da je u toj Mjesnoj zajednici prošle godine završena prva faza odvodnje vode putem otvorenih i zatvorenih kanala i izgradnje vodopropusta, a da će druga i treća faza tog projekta započeti u najskorije vrijeme. Na žalost kritična tačka što se tiče poplava u tom naselju je most u centru Brke kojeg treba da riješe druga odjeljenja u Vladi Brčko distrikta.

Do kraja ovog mjeseca trebali bi biti završeni i radovi na regulaciji novog korita rijeke Brke u naselju Klanac čime će značajno biti umanjena mogućnost novih poplava i klizišta u tom dijelu sliva rijeke Brke.

Osim poboljšanja protoka vode i smanjenja mogućnosti pojave novih klizišta u ovom dijelu naselja Klanac, regulacijom novog korita rijeke Brke stvaraju se pretpostavke za izgradnju i dodatnih sadržaja na obalama ove rijeke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Скоро цијела Венеција под водом

Дејана Крстић

Nivo vode Željeznice se smanjuje, voda se povlači u korito

Radio Brčko

Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili stanje prirodne nesreće

Radio Brčko