RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Preminuo fra Mirko Jozić

Sinoć je u brčanskoj bolnici preminuo fra Mirko Jozić, teolog, filozof i donedavni predsjednik brčanskog „Napretka”.

Fra Mirko Jozić je rođen 21.1.1947. godine u Donjem Vukšiću kod Brčkog. Osnovnu školu je pohađao u Ulicama i Bukviku, a gimnaziju u Visokom. Studirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a diplomirao na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1977. godine. Studij filozofije završio je u Sarajevu 1982. godine, a iz oblasti filozofije doktorirao je 1986. na univerzitetu Ludwig Maximilian u Münchenu.

Za svećenika je zaređen 1974.godine. Bio je kapelan u Tuzli od 1974. do 1977. godine, a zatim nastavnik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom (1986-1988.). Od 1988. godine je radio kao profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Bio je gostujući profesor na Philosophisch- Theologische Hochschule der Franziskaner u Münsteru (1989-1990.), predavač na Institutu za teološku kulturu laika pri Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1993-1995.).Vlastite radove i prijevode objavljivao je u Biltenu Franjevačke teologije u Sarajevu, te časopisima “Jukić” i “Dijalog”. Po odlasku u mirovinu radio je kao župni vikar u Gornjem Zoviku.

U periodu od 2018. do 2022. godine fra Mirko Jozić je obnašao dužnost predsjednika HKD “Napredak” podružnica Brčko. Za vrijeme angažmana u “Napretku” dao je nemjerljiv doprinos kulturnom životu Brčko distrikta BiH, a posebno je zapažen njegov rad u organiziranju književnih večeri i likovnih izložbi.

Fra Mirko Jozić je isticao važnost saradnje nacionalnih kulutrnih društava u Brčkom te je na njegovu inicijativu realizirano nekoliko  vrijednih zajedničkih projekata brčanskog “Napretka”, “Preporoda” i “Prosvjete”.

Vrijeme ispraćaja i sahrane fra Mirka Jozića bit će naknadno objavljeni.

Ispraćaj pokojnog fra Mirka sa sv. misom zadušnicom bit će u župnoj crkvi u Zoviku, u utorak, 28.6.2022. u 14 sati koju će predvoditi uzoriti Vinko kardinal Puljić.
Nakon toga, posmrtni ostaci fra Mirka bit će prevezeni u Gunju (Hrvatska) gdje će se obaviti obred pokopa kojeg će predvoditi fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Potpora ‘Napretku’ i ‘Preporodu’ od Kadrića i Domića

Radio Brčko

Милановић: Ја сам предсједник и Хрвата у БиХ

Radio Brčko

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић данас у Брчком

Radio Brčko