RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U gradskoj Biblioteci promovisani romani „Gravitacija“ i „Greta“

U prostorijama brčanske Biblioteke upriličena je promocija knjiga „Gravitacija“, autorice Senke Marić i „Greta“ autora Faruka Šehića.

Voditelj Biblioteke Lejla Hogić, istakla je da je ova promocija dva sjajna višestrukonagrađivana bosanskohercegovačka pisca.

„Već dugo ovo planiramo, ali smo zbog pandemije i profesionalnih obaveza samih autora odgađali samu promociju. Međutim, sad smo imali sreću da uživamo u fantastičnoj književnosti“, naglasila je Hogić.

Mostarska autorica Senka Marić do sada je objavila tri zbirke poezije i dva romana od kojih je drugi „Gravitacija“ koji je izašao početkom jula tekuće godine.

„Roman tek započinje svoj književni život i do sada imam vrlo pozitivne reakcije publike. Radi se o temi koja u centru ima žensko iskustvo. Kroz roman tematiziram životne priče tri žene u toku nekih 100 godina u ovim predjelima. Jedne žene Mike koja ima 40 godina, i njenog odnosa sa njene dvije nene rođene dvadestih godina prošlog vijeke. Kroz to se pokušava propitati kakva je pozicija žene bila u to vrijeme, kakva je danas, odnosno da li su žene došle do neke slobode ili se još uvijek „saplićemo“u tim nekim patrijarhalnim okvirima“, pojasnila je Marić.

Književna kritika Faruka Šehića smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca iz Bosne i Hercegovine, i „Greta“ je također njegov drugi roman koji je ustvari napisao na osnovu svoje istoimene kratke priče objavljene 2018. godine u knjizi „Priče sa satnim mehanizmom“ .

„U odnosu na ranije knjige, ova je dosta realna i fantastična. Knjiga je prožeta nekim magičnim elementima, likovima i atmosferom. U biti se radi o jednoj staroj ženi, jednoj porodici, jednom dječaku koji će poslije odrasti. Oni se prate kroz vrijeme prije rata,  vrijeme tokom rata i nakon rata. Roman o volji jedne porodice da nakon rata nastavi svoj život. Govori o tome da je volja za životom i životnom radošću jača od svih drugih nedaća uključujući i taj rat“, precizirao je Šehić.

U odnosu na njegov prvi roman „Knjiga o Uni“, za koju je dobitnik nagrade Europske unije za književnost za prozno djelo, Šehić je istakao da je roman „Greta“ drugačije napisan, odnosno hronološkiji je, čitkiji i kraći.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom promovisana knjiga “Mojom životnom stazom” Anđelke Mitrović

Suvad Alagić

Brčko: Promovirana knjiga recepata tradicionalnih bosanskih jela

Radio Brčko

Брчко: Промовисан пројекат “Мала академија за велике жене”

Миљана Ђурђевић