RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U JP “Luka” specijalnom dizalicom izvršen pretovar vangabaritnog tereta

U Javnom poduzeću „Luka Brčko“ izvršen je pretovar vangabaritnog tereta specijalnom dizalicom velike nosivosti. Ovo je jedan od najzahtjevnijih pretovara u brčanskoj Luci od početak godine.

Reaktor težine 140 tona, namijenjen za koksnu industriju za jednu domaću firmu iz Lukavca, stigao je brodom iz Njemačke, te je pretovar izvršen specijalnom dizalicom nosivosti 200 tona.

„Ovim pretovarom se pokazala važnost Luke za sve gospodarstvenike koji egzistiraju, ne samo u Brčko distriktu, nego i u regiji, jer ovakav teret ne bi mogao doći iz Njemačke da nije Luke“, kazao je Perica Josić ravnatelj brčanske Luke.

Prema Josićevim riječima ovo je specijalna dizalica za posebne vangabaritne terete koja je montirana u Luci i koja je pretovarila ovaj veliki reaktor. Ova dizalica će u narednim danima biti razmontirana i prevezena na drugu lokaciju gdje će nastaviti s pretovarom sličnih tereta.

„Od početka godine zadovoljni smo izvršenim pretovarom roba, a tome je pogodovao i dobar vodostaj rijeke Save. Pretovaran je značajan broj željeza i uglja, a ovih dana se radi i pretovar kukuruza, te se nadamo da će se poslovanje nastaviti ovom dinamikom“, dodao je Josić.

Pored pretovara roba u ovom poduzeću nastavljeni su radovi i na modernizaciji Luke, koja između ostalog podrazumijeva izgradnju pruge i rekonstrukciju pristupne ceste, te nabavku nove dizalice.

Završetak svih radova očekuje se do kraja ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Супервизор Скенлан и амбасадор Аустрије Хартман посјетили дистрикт Брчко

Миљана Ђурђевић

U toku revitalizacija JP “Luka” Brčko

Suvad Alagić

Brčko: Ako bude potrebno „Luka“ spremna ući i u sudski postupak

Sanita Jerković Ibrahimović