Brčko

Brčko: U ruralnim područjima broj upisanih učenika u padu, a u gradskim školama povećanje

Prema pokazateljima u vladinom Pododjelu za predškolsko i osnovno obrazovanje u ruralnim osnovnim školama Brčko distrikta opada broj upisanih đaka, dok se taj broj u gradskim školama povećava. Zadnjih sedam-osam godina u prve razrede osnovnih škola u Brčko distriktu se upisuje između 650 i 720 djece.

Šefica Pododjela Mara Matkić rekla da se u zadnjih sedam-osam godina u prve razrede osnovnih škola u Brčko distriktu upisuje između 650 i 720 djece, i ta brojka je konstantna. Za 2021/22. školsku godinu evidentirano je 657 djece što će na koncu biti približno broju upisane djece.

Šefica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić

„Posmatrano na razini svih osnovnih škola u Brčko distriktu, nema velikih oscilacija u broju upisanih osnovaca. Međutim, činjenica je da ruralne škole gube učenike, dok se u gradskim školama taj broj povećava. U Prvoj osnovnoj školi zadnjih godina  upisuje se u prosjeku oko 200 učenika, a sama škola trenutno broji više od hiljadu i 600 učenika“, kazala je Matkić.

Ona je kazala da u zadnje vrijeme broj učenika gube X, IX, XI, XV, pa čak i VIII-ma osnovna škola, a uzroke je teško posve tačno definirati.

Matkić je pojasnila da zahvaljujući činjenici da u Brčkom još škole nisu klasične javne ustanove, usljed pada broja upisanih đaka što automatski utiče na broj nastavnih časova, odlukom šefa odjela ti predavači bivaju raspoređeni u druge škole i tako ostvaraju propisani fond nastavnih časova.

Šefica Matkić čestitala je svim učenicima koji su u petak 18.06. završili devete razrede i poželjala puno sreće u nastavku školovanja koje je vrlo važna stavka u životu svakog čovjeka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button