RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U tijeku su edukacije u okviru programa „Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU“

U Brčko distriktu su u tijeku edukacije u okviru programa „Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU“ podržanih od strane Vlade Brčko distrikta i nevladinih organizacija iz Brčkog. Cilj edukacija je jačanje kapaciteta nevladinih organizacija i vladinih službenika iz oblasti projekt menadžmenta.

Danas je u hotelu Jelena u sali za sastanke održana druga od ukupno šest edukacija na kojima će se sudionici upoznati sa teorijom projektnog menadžmenta i pisanjem samih projekta.

„To je jedan od načina kako ćemo mi kao zajednica povlačiti sredstva iz Europskih fondova, od različitih međunarodnih donatora. Trenutno imamo desetine donatora koji podržavaju rad nevladinih organizacija, ali i infrastrukturne projekte koji su u nadležnosti Vlade Brčko distrikta BiH“, kazao je Božidar Jović predsjednik Udruge građana Demos i edukator na projektu.

Projekt „Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU“ podržan je od strane Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta, a vijednost samog projekta iznosi 6.440 KM.

„Ideja projekta je jačanje kapaciteta organizacija kako bi se iste prijavljivale na razne Javne pozive, te kako bi putem projektnih prijedloga imale dodatne izvore financiranja. Na ovaj način manje bi zavisile od jednog izvora financiranja, a u ovom slučaju to je Proračun Brčko distrikta“, kazao je Miroslav Geljić predstojnik Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta.

Pored stečenih znanja iz oblasti projekt menadžmenta i pisanja projektnih prijedloga, znanja iz ove oblasti mogu se iskoristiti i u realnom sektoru jer pojedini donatori financiraju razvoj malih i srednjih poduzeća, ali i poljoprivredna gazdinstva i zanatlije.

„Na edukacijama sudjeluje osam predstavnika nevladinih organizacija iz Brčkog i šest službenika Vlade Brčko distrikta. Uputili smo poziv Odjelu za europske integracije i međunarodnu suradnju, Odjelu za stručne i administrativne poslove i Odjelu za privredni razvoj, sport i kulturu“, kazao je Damjan Dundžić koordinator projekta.

Pored organizacije šestodnevnih edukacija planirani su i sastanci sa predstavnicima Vlade Brčko distrikta, te ulična akcija podjele propagandnog materijala s ciljem promocije usavršavanja iz oblasti pisanja projekata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održane obuke za oko 40 službenika Vlade Brčko distrikta

Gorana Antić

Brčko: UG “Demos” na današnjoj tribini govorio o izigravanju zakona prilikom zapošljavanja po ugovoru o djelu

Admir Kadrić

Brčko: Završene obuke za pripremu, izradu i prijavu projekata na Javni poziv i financijsko izvješće iz oblasti sporta i kulture

Gorana Antić