RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Udruženje “Beba više” pozdravlja realizaciju projekta eBeba

Udruženje „Beba više“ izražava zadovoljstvo povodom najavljenih projekata koji su direktna podrška natalitetu i populacionoj politici u Brčko distriktu.

Na juče održanoj 13. redovnoj sjednici Skupštine Distrikta Brčko poslanik SNSD-a Srđan Blažić, napomenuo je da inicijativu oko uspostave projekta eBeba pokrenuo klub poslanika SNSD-DEMOS, kako bi roditelji tek rođeno djece mogli da ih prijave u matičnu knjigu rođenih u porodilištu, dok bi se osnovni dokumenti kao što su izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, zdravstvena knjižica, rješenja o dječijem doplatku i porodiljskoj naknadi dobijala na kućnu adresu putem pošte.

„Kroz ovu inicijativu predložili smo zaključak kojim smo zadužili Vladu da u narednih 60 dana izanalizira zakonska rješenja koja će biti potrebno izmijeniti i predloži ih Skupštini na usvajanje i da se u budžetu za 2022. godinu planiraju sredstva potrebna za ovaj projekat. Očekujem da ćemo negdje sredinom sljedeće godine imati implementiran ovaj projekat“, istakao je Blažić.

Na jednom od ranijih zasjedanja Skupštine prilikom rasprave o rebalansu budžeta za 2021. godinu poslanica u Skupštini Distrikta iz kluba SP-a Milijana Simić iznijela je potrebu za četvrtim postupkom VTO za parove koji se bore sa neplodnošću kao i inicijativu da se hirurški zahvati koji se tiču muškog striliteta, a ne mogu se izvesti u našoj bolnici takođe stave na teret Fonda zdravstvenog osiguranja. Inicijativa nije ušla u razmatranje skupštinske komisije za budžet, iz kako je rečeno tehničkih razloga, ali je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić obećao da će se sredstva za pomenute tretmane liječenja naći u budžetu za 2022. godinu.

Mi iz Udruženja “Beba više, još jednom pozdravljamo ovakve postupke, koji nastavljaju da u pozitivnom smislu izdvajaju Distrikt kao lokalnu zajednicu koja podržava liječenje, očuvanje porodice i podršku natalitetu u našoj zemlji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Aktivisti Udruženja “Beba više” snimili film: Priča o muškom sterilitetu

Radio Brčko

Brčaci u posjetili Dom za djecu bez roditelja u Tuzli

Radio Brčko

“Beba više”: Da li je moguće očuvati kvalitet zuba u trudnoći i kako se boriti sa dijabetesom u ovom stanju?

Radio Brčko