RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Udruženje dijabetičara započelo realizaciju projekta „Sport i dijabetes“

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je danas ( u nedelju 27.03.) krenulo sa realizacijom projekta „Sport i dijabetes“.

Projekat je prvenstveno namijenjen djeci i mladima sa dijabetesom, a potom i njihovim roditeljima koji žele steći osnovna znanja i vještine iz sportskih disciplina, a na osnovu stečenog iskustva, pokazanog talenta i interesovanja, moći će da odaberu sportsku disciplinu kojom će se baviti u budućnosti. Realizovaće se u vidu radionica i sportskih treninga koje će voditi certificirani educator i profesor fizičkog vaspitanja.

Ciljevi projekta su: – Pomoći djeci i mladima s dijabetesom tipa 1 da se uključe u vježbanje, sportske aktivnosti i klubove bez stigmatizacije i u konačnici s povoljnim učincima vježbanja na njihovo zdravlje;

  • socijalna uključenost djece i mladih u sport;
  • jednakost djece i mladih sa dijabetesom u sportskim aktivnostima;
  • omogućiti djeci i mladima sa dijabetesom bavljenje sportom kroz edukaciju;
  • informisanosti o komplikacijama ove bolesti;

Tokom radionica i sportskih treninga svi učesnici će proći određene oblasti iz dijabetesa te sportske discipline: Diabetes mellitus; Ishrana kod fizičke aktivnosti; značaj fizičke aktivnost na dijabetes; značaj samokontrole kod hipoglikemije; pojava hipoglikemije prije ili nakon fizičke aktivnosti; Fudbal, Košarka, odbojka, atletika, rukomet i gimnastika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Počela realizacija projekta deponovanja otpada van Brčko Distrikta

Suvad Alagić

Udruženje dijabetičara Brčko organiziralo edukaciju pod nazivom „Zašto bockati kad možemo skenirati?“

Sandra Živković

Brčko: Česte žalbe i dalje usporavaju bržu realizaciju objavljenih javnih poziva

Mirsad Arnautović