RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Brčko: Na prvom “Polumaratonu” u Distriktu dvostruka pobjeda brčanskih atletičara braće Samardžić

U organizaciji Atletskog kluba „CROSS“ danas je u Brčkom održan prvi polumaraton koji se boduje za državno i prvenstvo entiteta Republika Srpska.

Takmičenje se sastojalo od nekoliko kraćih trka, u kojima su učestvovali dječaci i djevojčice uzrasta “pjetlići” i “pioniri” koji su trčali na 50 metara, kao i seniorske trke na 5.000 metara. U ovoj utrci kod muškaraca najbolji je bio domaći atletičar, član Atletskog kluba „Maraton“ Brčko Srđan Samardžić, koji nije krio zadovoljstvo pobjedom.

“Zbog ranije povrede, koju još uvijek osjećam nisam trčao polumaraton na 21 kilometar već sam se odlučio za trku na pet kilometara i čini se da sam pogodio. Bio sam najbolji, no nije bilo lako jer je bilo prilično toplo, a i staza je bila dosta zahtjevna, no svakako da sam zadovoljan”, rekao je Srđan Samardžić. Najbolja kod atletičarki na pet kilometara bila je Magdalena Katana iz Atletskog kluba Prnjavor.

Vrlo zahtjevna i teška staza. Mojom pobjedom potvdila sam dobru formu te činjenicu da naš klub spada među najbolje ne samo u BiH već i u regionu“, naglasila je Katana.
U centralnoj trci dana, onoj na 21 kilometar u kojoj je trijumfovao je još jedan Brčak i još jedan Samardžić. Riječ je o dvadesetogodišnjem Mlađenu Samardžiću, koji je inače na nedavnoj manifestaciji proglašenja Sportista Distrikta, ponio titulu najboljeg mladog atletičara našeg grada. Samardžić bio je više nego zadovoljan trijumfom.

“Ovom pobjedom potvrdio sam da jesam najbolji atletičar Brčkog. Kontrolisao sam cijelu trku, u posljednjem kilometru sam pojačao i prelomio trku, te vjerujem sasvim zasluženo pobijedio”, naglasio je Mlađen Samardžić.

Najbolja u konkurenciji atletičarki na 21 kilometar bila je Slađana Stamenković iz Banatskog Brestovca u Srbiji.

“Ovo je nova trka u regionu i ovaj polumaraton je za svaku pohvalu. Jako sam zadovoljna pobjedom i vjerujem da ova trka u Brčkom ima potencijal da bude velika trka regiona i stoga ću sa zadovoljstvom doći i iduće godine”, naglasila je Slađana Stamenković.

Organizatori, predstavnici Atletskog kluba “CROSS” Brčko veoma su zadovoljni uspjehom cijele manifestacije u koju su, kako kažu, uložili puno truda.

„Imali smo značajan odaziv uglednih takmičara ne samo iz BiH već i iz zemalja regiona. Svakako da sam u organizacionom smislu zadovoljan, a u tom kontekstu posebnu zahvalnost dugujemo pripadnicima Policije Distrikta, koji su se veoma angažovali kako bi sve proteklo i tehnički i bezbjednosno na besprijekornom nivou, i stoga im se, u ime našeg kluba, još jednom zahvaljujem“, rekao je direktor “Polumaratona”, Davor Todorović. Inače, atletski dan u Brčkom, odnosno ovaj prvi Polumaraton, je otvorio predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić naglasivši da se nada kako će ovo postati tradicionalna atletska manifestacija.

“Na ovaj način se atletika ponovo vraća u Brčko i siguran sam da i ovaj polumaraton ima svoju perspektivu. Isto tako sam siguran da će tokom godine biti biti još atletskih takmičenja, a prije svega da će se održati i tradicionalna Vidovdanska trka, koja je takođe sportsko-atletski brend grada”, istakao je Milić.

Apsolutnu podršku atletskom sportu u Distriktu i brčanskom polumaratonu dao je i gradonačelnik Esed Kadrić. I to na najkonkretniji način, učestvujući i istrčavši trku na pet kilometara.

„Za ovu trku sam se pripremao i na takozvanoj „pokretnoj traci“ u teretani, ali i trčeći stazom na Gradskom fudbalskom stadionu i drago mi je da sam došao do cilja u trci na 5.000 metara“, naglasio je Kadrić.

Inače, Kadrić je naglasio da je Atletski klub “CROSS” i svojim dosadašnjim radom zaslužio apsolutnu podršku.

“Mislim da je ovaj polumaraton iznimno važan sportski događaj u Brčkom, pa sam odlučio da i trčanjem na pet kilometara ga podržim”, zaključio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Privremena obustava prometa zbog održavanja „Međunarodnog polumaratona“

Radio Brčko

Brčko: Sutra polumaraton koji se boduje za državno i entitetsko prvenstvo

Admir Kadrić