RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: UG “Demos” na današnjoj tribini govorio o izigravanju zakona prilikom zapošljavanja po ugovoru o djelu

Udruženje građana “DEMOS“ Brčko danas je upriličilo javnu tribinu na temu „Mehanizam zapošljavanja u javnom sektoru Brčko distrikta po ugovorima na određeno vrijeme, odnosno ugovorima o povremenim i privremenim poslovima”.

Uvodničar direktor Centra za humanitarnu politiku Banjaluka Momir Dejanović je istakao da je ovakav vid zapošljavanja, u dobroj mjeri i izvor, odnosno mogućnost za koruptivne radnje, te da sve treba biti transparentno i obuhvaćeno kroz nove odredbe Zakona o državnoj službi Brčko Distrikta.

Koordinator cijelog projekta i predsjednik brčanskog „DEMOSA“ Božidar Jović ovom prilikom je takođe, način zapošljavanja po ugovorima ocijenio kao moguću koruptivnu aktivnost, koju nevladin sektor, a „DEMOS“ naročito želi i na ovaj način prezentirati javnosti, tražeći apsolutnu podršku javnog mnijenja s ciljem da se sa zapošljavanjem na ovaj način prestane. Razlog je sasvim jasan: jer su zaposlenima po ugovoru uskraćena osnovna prava iz Zakona o radu.

„Brčansko Pravobranilaštvo je dopustilo da se „figira“ Zakon o radu na ovaj način, i time više od 700 ljudi u Distriktu zaposlenih po ugovoru ne uživa pravo na zdravstveno osiguranje, uplatu doprinosa, te pravo da mu za vrijeme ugovornog odnosa teče radni staž“, akcentirao je Jović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U tijeku su edukacije u okviru programa „Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU“

Gorana Antić

UG ”Demos” Brčko predstavilo projekt ”STOP nezakonitom zapošljavanju”

Radio Brčko

“Демос” упозорава на незаконитости запошљавања по уговору о дјелу

Миљана Ђурђевић