Brčko

Brčko: Uprkos ograničenjima prouzrokovanim pandemijom Tužilaštvo Distrikta intezivno radilo

Uprkos svim poteškoćama koje su zbog pandemije korona virusa u jednom vremenskom periodu ograničile i rad Tužilaštva Brčko distrikta, ova pravosudna institucija je u prvih šest mjeseci ove godine podigla optužnice u 84 predmeta protiv ukupno 102 lica.

“Od ovog broja su presuđena 93 lica u 78 predmeta i to za 52% osuđenih je izrečena uslovna osuda, za 37% osuđenih su izrečene zatvorske kazne, dok je za 11% lica izrečena novčana kazna”, istakao je Zekerija Mujkanović glavni tužilac ove pravosudne institucije.

Tužioci brčanskog Tužilaštva su aktivno učestvovali i u svim aktivnostima koje su se odnosile na procesuiranja lica koja su krišila naredbe Kriznog štaba u cilju smanjenja širenja pandemije korona virusa.

Zekerija Mujkanović

“Oni koji su kršili odgovarajuće naredbe organa vezane za ponašanje u vrijeme pandemije a ispunjavali su  obilježja krivičnog djela protiv zdravlja ljudi su bili procesuirani. Protiv nekih su podignute optužnice, protiv nekih  je već okončan krivični postupak donošenjem pravosnažnih presuda a u pojedinim slučajevima je u toku  sprovođenje tužilačkih istraga”, naglasio je Mujkanović.

Glavni tužilac se dotakao i tužilačkih istrage u slučajevima teških ubistava Zejćirović i Marčeta koja su proteklih  mjeseci posebno uznemirili brčansku javnost.

On je naglasio da očekuje osuđujući presudu protiv četiri lica u slučaju Zejćirović kao i podizanje optužnice do polovine augusta u slučaju Marčeta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close