Brčko

Ured koordinatora u Vijeću ministara BiH nastavlja aktivnosti u borbi protiv koronavirusa

Prioritet rada Ureda koordinatora u Vijeću ministara BiH i u ovoj godini bit će borba protiv pandemije. Šef Ureda Miroslav Gavrić ističe da u okvirima epidemioloških mjera nastavljaju i s redovitim aktivnostima kroz sjednice Vijeća, uključivanje i pristup projektima i fondovima, te kroz ostale aktivnosti u skladu sa zahtjevima Vlade Brčko distrikta. 

Gavrić podsjeća da Brčko distriktu pripada jedan posto od sredstava koje naša zemlja od međunarodnih organizacija dobiva u borbi protiv koronavirusa, s intencijom predstavljanja tih sredstva kao kreditnih, što se kasnije preslikalo na sve druge vidove pomoći. No, poteškoće nastaju onda kada nešto postane praktično nedjeljivo u tom postotku.

“Posljednji primjer je donacija mađarske Vlade, koja se nije vodila prećutnim dogovorom od jedan posto, odnosno nije imenovala Brčko distrikt, što su u Vijeću ministara shvatili kao podjelu sredstva entitetima. Na Odboru za ekonomsku politiku reagirali smo i imali smo razumijevanje predsjedavajućeg koji je shvatio naše pravo da sudjelujemo u tom grantu (maske i specijalna zaštitna oprema). Isposlovali smo dva posto od te donacije”, ističe Gavrić, podsjećajući da su prije deset dana poslali molbu kako bi se Distrikt zajedno s entititetima uključio za nabavku cjepiva od različitih kompanija.

“Očekujemo da će to biti brže nego ranija nabavka, koja je išla kada su se unaprijed uplatila sredstva”, dodao je Gavrić.

S obzirom da je na današnjoj sjednici Skupštine vođena rasprava u pravcu izdvajanja sredstava za značajne investicije Brčko distrikta, među kojima je i novi most koji povezuje Brčko (BiH) i Gunju (RH), Gavrić ističe da politička volja postoji o izgradnji novog mosta, te da će po tom pitanju Ured koordinatora u Vijeću ministara BiH u narednom razdoblju intenzivirati aktivnosti na koordinaciji između Distrikta i predstavnika Ministarstva komunikacije i prometa BiH.

Na kraju kažimo i to da je Ured koordinatora Brčko distrikta pri Vijeću ministara BiH ostvario dobru suradnju s međunarodnim financijskim institucijama kao što su Europska banka za obnovu i razvitak Svjetska banka, Njemačko društvo za međunarodnu suradnju GIZ, Vijeće stranih investitora u BiH, Ured Ujedinjenih naroda u BiH, Vijeće Europe u BiH i drugi.

Ured koordinatora u Vijeću ministara BiH kao stalni organ uprave u Vijeću ministara BiH nadležan je za zastupanje Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH kao i za uspostavu suradnje i koordinaciju Brčko distrikta s institucijama Bosne i Hercegovine, međunarodnim organizacijama i veleposlanstvima s ciljem osiguravanja da se interesi Distrikta kao institucije BiH i jedinice lokalne samouprave, a koja je uspostavljena u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom i Statutom Brčko distrikta BiH, priznaju i štite.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button