RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada o izuzimanju advokata iz fiskalizacije i novim kreditnim zaduženjima

Vlada Brčko distrikta danas je nastavila, ranije započetu, 66. redovnu sjednicu na kojoj  je data saglasnost na izmjene Zakona o fiskalnim sistemima, ali i za odluku o novom kreditnom zaduženju Brčko distrikta.

“Izmjene Zakona o  fiskalnim sistemima predviđaju da se advokatska djelatnost izuzme iz procesa fiskalizacije na period od godinu dana. Osim izmjena u ovom dijelu predviđeno je da se iz fiskalizacije izuzme i bezgotovinski platni promet, koji  se obavlja u veleprodaji i maloprodaji” istakao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave u Brčko distriktu.

O izmjenama ovog zakona će se uskoro očitovati i poslanici u Skupštini Brčko distrikta .

Članovi  Vlade Brčko  distrikta su na današnjoj sjednici usvojili i informaciju koju su potom pretočili u odluku o pokretanju procedure za kreditno zaduženje Brčko distrikta kod Europske banke za obnovu i razvoj u visini od 6,5 miliona eura za izgradnju glavnog transportnog cjevovoda od Fabrike vode do Potočara.

“Izgradnjom ovog cjevovoda stvorili bi se uslovi za priključenje više naselja u istočnom, zapadnom i južnom dijelu Brčko distrikta na vodosnadbijevanje iz Fabrike vode, koja trenutno radi samo sa trećinom kapaciteta,”  kazao je nakon sjednice Vlade Zoran Bulatović, šef Odjela za komunalne poslove.

Ovo je tek početni korak u proceduri za dobijanje kreditnih sredstava, ali, s obzirom da je Europska banka za obnovu i razvoj prije dvije godine uradila studiju izvodljivosti tog projekta, očekuje se da će procedura odobravanja sredstava biti po skraćenom postupku, rečeno je na sjednici vlade. Naravno, ukoliko se i odobre ova kreditna sredstva, odluku o tome da li će se ići ili ne u novo zaduženje donosi Skupština Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Slaba prinudna naplata novčanih kazni u Poreznoj upravi Brčko distrikta

Sandra Živković

Brčko: Za pomoć gospodarskim subjektima predviđeno 1,5 milijuna maraka

Sandra Živković

Uspješni radovi na sanaciji riječnih korita na području Distrikta

Mirsad Zahirović