RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada podržala grantove nevladinim organizacijama iz oblasti zaštite i spašavanja

Članovi Vlade Brčko distrikta danas su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava s pozicije grantova nevladinim organizacijama koje su potpisale Memorandum o suradnji s Odjelom za javnu sigurnost i organizacijama koje su se registrirale za provedbu projekata iz oblasti zaštite, spašavanja i povećanja sigurnosti u oblastima od općeg društvenog interesa i humanitarnog rezimiranja. Osim toga, usvojena je i Odluka o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih grantova za 2018.godinu u Pododjelu za zaštitu i spašavanje.

Za pozicinirane grantove, prema riječima šefa resornog Odjela Edina Zaimovića iz proračuna je izdvojeno 199.000, a za nepozicionirane nešto više od 289.000 maraka. Prema njegovim riječima grantovi su dodijeljeni: Crvenom križu Distrikta, dobrovoljnim vatrogasnim društvima, GSS-u, planinarskim društvima i drugim udruženjima iz oblasti zaštite i spašavanja.

Dom “4×4” u Bukviku

Brčanski Klub terenaca „4 x 4“ za ovaj program je aplicirao projekt izgradnje Doma za zaštitu i spašavanje za koji je, po ovom programu, kaže predsjednik Kluba Miroslav Lukić, izdvojeno oko 10.000 maraka. Prema riječima, Dom će biti izgrađen u Bukviku do kraja naredne godine.

Dom “4×4”

„S obzirom da smo mi tehnički prilično opremljeni, ukazala se potreba izgradnje objekta, koji smo nazvali “Dom 4×4”, gdje će biti smještena naša vozila i ostala prateća oprema za spašavanje. Na taj način ćemo brzo djelovati u kriznim situacijama“, pojasnio je Lukić, te dodao da će Dom biti na usluzi i drugim spasilačkim službama.

Odjel za javnu sigurnost i Crveni križ Distrikta i ove godine provode aktivnosti na uređenju Kuće, odnosno prihvatilišta za beskućnike na području bescarinske zone, ali i sve one koji trebaju privremeni smještaj. Prihvatilište ima oko 40 smještajnih jedinica, te ostale kućanske elemente potrebne za privremeni boravak.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Olujni vjetar prouzrokovao štete na objektima u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Брчко: Тијело једног лица пронађено у ријеци Сави

Vladimir Matijević

Brčko: Vlada usvojila Pravilnik o uvećanju plaće u Odjelu za javnu sigurnost

Radio Brčko