RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada ustupila prostor za rad Arheološkom centru “Neolit” u školi u Sandićima

Danas je, u Osnovnoj školi u MZ Sandići, koja zadnjih pet-šest godina nije u funkciji zbog nedostatka učenika, upriličena primopredaja kompletnog objekta za potrebe Arheološkog centra „Neolit“ iz Brčkog. Prva aktivnost “Neolita” je arhiviranje i katalogizacija prikupljene arheološke građe, a nakon toga prostor će za nekoliko mjeseci biti otvoren za posjetitelje.

Vlada i Skupština Brčko distrikta donijeli su odluku da Arheološkom centru „Neolit“ iz Brčkog, koji se bavi prikupljanjem i izlaganjem arheološke građe na ovim i širim prostorima, na korištenje bez naknade, ustupi prostor Osnove škole u Sandićima. Državna Komisija za nacionalne spomenike ranije je donijela preporuku za pronalazak prostora za rad “Neolita”. Primopredaja objekta upriličena je danas u školi u Sandićima, uz prisustvo djelatnika Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i članova “Neolita”.

Milorad Ćirković, predsjednik “Neolita” kazao je da će bogata i vrijedna muzejska zbirka koju posjeduju u narednim mjesecima biti prezentirana Brčacima od učenika do penzionera, kao i turistima koji posjećuju ovaj grad i njegovu okolinu. „Ovisno o dinamici priliva prihoda od projekata i donatora, mi ćemo gledati da u naredna dva do tri mjeseca ovu značajnu i decenijama prikupljanu arheološku građu stavimo na uvid svim našim građanima, kao i drugim zainteresovanim za arheološke iskopine i ovu vrstu kulturno-istorijske djelatnosti“, poručio je Ćirković.

Predsjednik MZ Sandići Radomir Jovanović kazao je da današnja primopredaja objekta za potrebe “Neolita” ima širi društveni kontekst, jer će na taj način škola biti zaštićena od daljeg propadanja, a putem izložbi arheološke građe i posjeta iskopištima Sandići bi trebali postati jedna pulsirajuća tačka kad postavka bude otvorena za javnost. Pored MZ Sandići pertneri “Neolitu” u ovom projektu su penzioneri, škole i Srpska pravoslavna crkva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: “Neolit” organizovao izložbu za učenike Ekonomske škole

Anđelka Đurić