RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vodostaj Save uobičajen za ljetne mjesece, plovnost nije ugrožena

Vodostaj rijeke Save na mjernoj stanici Šamac jutros u 07:00 sati iznpsio je -190 cm, Županja -8, a Gunja +152, dok u plovnom putu, u sekotru plićaka Gunja dubina iznosi svega 140 do 150 cm vode.

Ovo smo saznali od kapetana Kapetanije Brčko distrikta, Mladena Rogića, koji ističe kako je vodostaj uobičajen za ljetne mjesece, te da se plovidba u ljetnjim mjesecima može sigurno odvajati samo uz ograničen gaz plovila.

„Intenzivna plovidba je bila od početka godine do polovine lipnja i plovila su uglavnom dolazila što samostalno, što u sastavu s drugim plovilima, a plovidba se uglavnom i planira u tim mjesecima, kako ne bi došlo do eventualnih problema u sektorima gdje je ograničena dubina u plovnom putu, odnosno na 191., 211. i 223. riječnom kilometru Save. Uglavnom se radi o robama koje su uvozu, to su uglavnom tereti ugljena, dok smo ove, za razliku od prethodnih godina, imali izražen i izvoz roba. To su bili generalni tereti, uglavnom roba iz željezare Zenica“, rekao je Rogić.

On je dodao kako se u upisniku Kapetanije nalazi oko 590 plovila što Distriktu pruža mogućnost za razvoj nautičkog turizma koji je povezan uz poslovnu djelatnost, rekreaciju i bavljenje sportom.

„Uglavnom su to manja plovila dužine do 10 metara koja pružaju mogućnost da se koriste u ovim ljetnim mjesecima i može se reći da je to jedna od aktivnosti na vodi koja je najviše zastupljena“, rekao je Rogić.

Zanimljivo je da pandemija koronavirusa nije u značajnoj mjeri utjecala na segment korištenja plovila kada je u pitanju rijeka Sava.

„Čak, štoviše, možemo reći da je povećan interes za upis plovila, te možemo pretpostavili da je pandemija utjecala na to da ljudi ostanu u svom mjestu prebivališta. Brčko ima tu mogućnost i potencijal da zamjeni odmor na nekim drugim destinacijama, da građani mogu iskoristiti blagodari i mogućnosti rijeke Save za provod i rekreaciju, jer svakako u ljetnim mjesecima kad su visoke temperature, osvježene pored rijeke pruža tu mogućnost da se prijatno osjećaju“, kaže Rogić.

Iz Kapetanije poručuju da je u ljetnom razdoblju, kada je povećan interes za korištenjem rekreativnih plovila, potrebno ploviti uz dodatnu opreznost, budući da je uslijed niskog vodostaja dubina na pojedinim mjestima može iznositi i 50 cm. Stoga se apeluje na nautičare da prethodno upoznaju dionicu kojom namjeravaju ploviti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vodostaj rijeke Save u porastu što pogoduje povoljnoj plovidbi

Radio Brčko

Брчко: Ниво ријеке Саве порастао за три метра

Vladimir Matijević

Brčko: Vodostaj Save stagnira

Radio Brčko