Brčko

Brčko: Za pomoć gospodarskim subjektima predviđeno 1,5 milijuna maraka

Na današnjoj sjednici Vlade Brčko distrikta usvojen je Program mjera pomoći gospodarskim subjektima u Distriktu zbog pandemije Covida-19 za prvi kvartal 2021. godine. Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević je rekao kako je za ove namjene trenutno predviđeno 1,5 milijuna KM, s tendencijom rasta tog iznosa ukoliko to bude zahtjevala epidemiološka situacija.

„U prethodnoj godini su provedena tri ovakva programa i Odjel je u prijedlogu novih mjera koristio iskustva iz njih gdje smo pokušali da pomoć gospodarskim subjektima bude usmjerena upravo onima kojima je najviše potrebna i da ne dođe do zloupotrebe korištenja tih sredstava“, rekao je Gudeljević.

Osnovni kriteriji temeljem kojeg će se ova sredstva moći dobiti, ističe Gudeljević, jest da su gospodarski subjekti imali pad poslovnih prihoda u 2020. za 20 ili više posto u odnosu na 2019. godinu. Također, poduzeća koja su ostvarila poslovnu dobit u 2020. godini veću nego u 2019. neće moći koristiti ova sredstva.

Tri najznačajnije kategorije vezane uz ovaj Program su:

1) Gospodarski subjekti koji su najčešće na meti zabrana i imaju ograničenja u svom radu. Za njih je predviđena stopostotna nadoknada uplaćenih poreza i doprinosa na plaće i iz plaća za prvi kvartal 2021. godine

2) Sva ostala poduzeća koja ispunjavaju unaprijed rečene uvjete i ovim programom za njih je predviđeno da se uplaćuje 50 posto od ukupno uplaćenih poreza i doprinosa na plaće iz plaća za prvi kvartal 2021. godine

3) Gospodarski subjekti koji su detektirani kao najugroženiji čitavo ovo vrijeme, odnosno segment ugostiteljstva u koji ulaze hotelijeri, tour-operateri i oni koji se bave organizacijom turističkih putovanja. Za njih su kroz ovaj program predviđene dodatne mjere. Hotelijerima će biti dodijeljeno po 100 KM po jednom registriranom krevetu za prvi kvartal; za tour-operatere 5.000 KM po jednom autobusu koji je u vlasništvu tour-operatera, odnosno 2.000 KM po minibusu, a za ostale prijevoznike putnika i školske djece i ostalih putnika 500 KM po jednom registriranom autobusu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!