RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za prvih šest mjeseci ove godine građani podnijeli 21 prijavu zbog sumnje na korupciju u Distriktu

Brčanska Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije u prvih šest mjeseci tekuće godine, zaprimila je više prijava, nego što je to bio slučaj u petnaest mjeseci ranije, odnosno od njenog formiranja na području Distrikta.

„Od početka godine do danas smo zaprimili 21 prijavu po osnovu sumnje na koruptivne radnje. Samo dvije od njih nisu dalje procesuirane jer nisu imale dovoljno obavezujućih podataka za ulazak u proceduru, dok je preostalih 19 obrađeno i proslijeđeno prema Policiji i Tužilaštvu Distrikta“, rekao je zamjenik direktora Kancelarije Mirza Mešanović.

Kad je riječ o sadržaju samih prijava one su usmjerene ka nezakonitim i koruptivnim radnjama iz oblasti zapošljavanja, javnih nabavki i naročito iz segmenta obrazovanja, odnosno sumnji na validnost stečenih diploma, posebice uposlenika u javnim službama i institucijama Distrikta, precizirao je Mešanović.

Sama procedura obrade zaprimljenih prijava u Kancelariji traje maksimalno pet do se sedam dana.

„Obrađene prijave potom prosljeđujemo brčanskoj Policiji i Tužilaštvu, koji dalje preduzimaju korake iz svoje nadležnosti“, akcentira Mešić.

Izuzetnu važnost u ovom kontekstu ima i činjenica da je brčanska Skupština blagovremeno usvojila Zakon o radu Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije kao i Zakon o „zviždačima“, odnosno licima koja prijavljuju koruptivne radnje, čime su stvoreni zakonski preduslovi za uspješan rad same Kancelarije.

„Sigurno možemo načiniti kroz saradnju s građanima, dalji iskorak naprijed u borbi protiv korupcije u Distriktu, te vjerujem da će takvi iskoraci biti vidljivi već do kraja tekuće godine“, zaključio je zamjenik direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH, Mirza Mešić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.