Brčko

Brčko: Zamjena javne rasvjete LED sijalicama odgođena zbog žalbe na tender

Početak projekta zamjene klasične javne rasvjete LED sijalicama u Brčkom odgođen je za početak naredne godine zbog žalbe na nedavno sproveden tender javne nabavke.
Šef Odjeljenja za komunalne poslove Zoran Bulatović rekao je novinarima da je i ovaj slučaj pokazao da Zakon o javnim nabavkama BiH usporava mnoge projekte, te da su neophodne njegove izmjene.

“Ponovo ćemo raspisati tender. Nadam se da će privatni partner za ovaj projekat biti izabran do kraja godine, a radovi početi sljedeće. Nakon što izaberemo najpovoljnijeg ponuđača, koji će uraditi studiju izvodljivosti, komisija za javno-privatno partnerstvo odlučiće da li je ovaj projekat ekonomski opravdan”, naveo je Bulatović.

On tvrdi da je projekat isplativ, ali, kaže, to mora da dokaže i studija izvodljivosti.

“Uvođenjem LED rasvjete troškovi održavanja javne rasvjete bili bi smanjeni za 60 odsto, a projekat bi bio finansiran iz tih ušteda”, naveo je Bulatović.

Procjenjuje se da u distriktu ima oko 22.000 sijalica, a tačan broj utvrdiće studija izvodljivosti.

Godišnji troškovi javne rasvjete iznose dva miliona KM, dok njeno održavanje, za koje je zaduženo Javno komunalno preduzeće, košta dodatnih 300.000 KM.

Kao pilot-projekat LED rasvjeta je uvedena na Bulevaru mira, što je omogućeno njegovom rekonstrukcijom.

Na isti način LED rasvjetu dobiće i Ulica Branislava Nušića u centru grada.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button