RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Započeo dvodnevni međunarodni simpozij medicinskih sestara i tehničara

U okviru Programa obilježavanja devetnaest godina Brčko distrikta BiH, a u organizaciji Udruženja zdravstvenih tehničara „Medicinar“ Brčko danas je započeo 4. Međunarodni simpozij medicinskih sestara i tehničara na temu „Percepcija zanimanja medicinske sestre u javnosti“.

Kako je kazala predsjednik organizacionog odbora Fikreta Jusufović, ovo je do sada najposjećeniji simpozij, sa čak 135 gostiju iz cijele BiH i regiona, te prijavljenim 81 stručnim radom.

„Posebno trebamo staviti akcenat na visoko obrazovane sestre od kojih očekujemo da dođe do promjene. Međutim, nikad ne možemo zanemariti sestre sa srednjom stučnom spremom i sa dugogodišnjim iskustvom koje svoje znanje rado prenose na mlađe. Hoćemo da izdignemo naše zanimanje na viši nivo, da ne bude da su sestre samo administrativni radnici na recepcijama bolnica i domova zdravlja, već da se puno više vremena posveti pacijentu“, istakla je Jusufović .

Prema njenim riječima, u našoj zemlji i regionu aktuelni problem je odlazak medicinskih sestara u inostranstvo, i do sada je posao u brčanskom zdravstvu, kako je istakla, napustilo oko 25 iskusnih medicinskih sestara.

Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Elvedin Duran kazao je da medicinske sestre u Brčkom imaju dobra primanja i uslove za rad, ali se ipak ne nalaze u dobrom položaju.

„Menadžment naše ustanove skupa sa Vladom i Skupštinom je uložio je veliki napor da nam se plate povećaju. Uslovi uopšte nisu loši da bi ljudi napuštali posao i svoju državu, odnosno Brčko distrikt. Međutim, sestra nije na mjestu na kojem treba da budu u društvu. Puno trpimo verbalnih napada od strane pacijenata. Mi nismo administrativni radnici i pisari, biti medicinska sestra i tehničar je ponosno i humano zanimanje“, dodao je Duran.

Simpozij je otvori predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić koji je naglasio da je nastojanje vlasti stvoriti dobre uslove za rad medicinskim sestrama i tehničarima kako njihova percepcija o odlasku ne bi imala opravdanje.

„Djelovaćemo na mnogim poljima da im olakšamo rad i da dodatno vrednujemo njihov značaj u ukupnom sistemu zdravstva u Brčkom. Imamo i Poljoprivredno medicinsku školu odakle, uslovno rečeno, proizvodimo taj kadar za naše potrebe, i gledaćemo da sve učinimo da što više njih ostane u našoj lokalnoj zajednici i da razvijamo vlastito zdravstvo“, dodao je Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.