RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zbog opasnosti od bjekstva produžen pritvor Muli Elezoviću

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud produžio je pritvor Muli Elezoviću (86) osumnjičenom da je prije mjesec u mjestu Islamovac, južno od Brčkog, hicima iz vatrenog oružja lišio života Sabriju Fazlovića. Pritvor Elezoviću, koji mu je određen odmah po hapšenju, produžen je za dva mjeseca zbog opasnosti od bjekstva.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv Elezovića zbog sumnje da je 22. februara, oko 10,00 časova, u voćnjaku koji se nalazi u neposrednoj blizini njegove vikend kuće, nakon kraće rasprave, hicima iz vatrenog oružja pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela, usljed čega je žrtva na licu mjesta preminula. Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, Elezović se potom udaljio s lica mjesta otišavši do svoje vikend kuće, a zatim u pravcu islamovačke rijeke gdje se predao policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH. Tri dana kasnije, pod nadzorom Tužilaštva, Policija je izvršila pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronašla i privremeno oduzela veću količinu municije i minsko-ekplozivnih sredstava.

Da bi se osiguralo njegovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Elezoviću je odmah po hapšenju, na prijedlog Tužilaštva, određen jednomjesečni pritvor. Osnovni sud u Brčkom utvrdio je da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i bojazan da bi uništavanjem dokaza ili tragova krivičnog djela mogao ometati krivični postupak. Prije isteka pritvora, Tužilaštvo je predložilo sudu da osumnjičenom produži pritvor ocijenivši da još postoji opasnost od njegovog bjekstva. Prihvativši prijedlog, sud je osumnjičenom produžio pritvor za dva mjeseca, a odluku suda osumnjičeni može pobijati žalbom.

Tužilaštvo u saradnji s Policijom intenzivno nastavlja provođenje istražnih radnji usmjerenih na prikupljanje dokaza za krivična djela Ubistvo (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Nedozvoljeno držanje oružja ili ekplozivnih tvari (iz člana 365 stav (2) Krivičnog zakona).

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policajki tri mjeseca zatvora za krađu bunde na pijaci Arizona

Radio Brčko

Brčko: Tužilačke arhive u skladu s preporukama i najvišim standardima

Radio Brčko

Brčko: Samir Tufekčić i Bećir Čandić optuženi za razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe

Radio Brčko