RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Саопштење брчанског БОРС-а на пресуду Осману Османовићу

Јавни иступи неколицине званичника из реда бошњачких удружења проистеклих из ратних дешавања 1992-1995. године, а у поводу пресуде Осману Османовићу за почињене ратне злочине над српским цивилима са подручја Буквика током 1992. године, неуспио су покушај показивања наводне солидарности са пресуђеним злочинцем.

О почињеном злочину свједоче чињенице, а не жеља појединаца да неаргументованом виком прикрију истину о недјелима за која вјероватно сносе дио одговорности.

Истина је да је након напада на више српских села на буквичком платоу у септембру 1992. године убијено 69 лица српске националности међу којима је значајан број старијих и немоћних мушкараца и жена.

Истина је да посмртни остаци неколицине убијених ни након 25 година од краја рата још нису пронађени.

Истина је да је након напада око 2.500 Срба са тог простора одведено у логоре, њихове куће и помоћни објекти, као и више привредних јединица, потпуно опљачкани, а касније уништени.

Истина је да су бројни цивили мучени, а жене сексуално злостављане.

Истина је да о тим злочинима постоје бројна свједочења.

Истина је да ни једна особа српске националности иза ратне линије сукоба у јужном дијелу предратне брчанске општине под контролом бошњачких јединица, а која је до 1992. године живјела на тим просторима, тамо није дочекала крај рата 1995. године. Истина је да су због злочина над српским цивилима и војницима у Буквику, судови у Брчком и Сарајеву донијели више пресуда.

Сваки злочин па и овај који је почињен над Србима из Буквика, заслужује примјерену казну. Правда је понекад спора, али је на срећу жртава и њихових породица и достижна. То показује и казна за Османа Османовића.

Због тога је лицемјерно пресуде против једних поздрављати, а кад су за почињени злочин пресуђени неки други, њихово наводно „јунаштво и невиност“ величати.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Saopštenje NVO-a povodom predviđenog umanjenja budžetskih stavki neprofitnim organizacijama

Radio Brčko

Брчко: Реакција СДС-а на саопштење политичке организације Народ и правда

Radio Brčko

Brčko: Saopćenje HDZ-a 1990 o Prijedlogu proračuna za 2022. godinu

Radio Brčko