RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zbog problema sa vodosnabdijevanjem mještani Brke pisali supervizoru Skanlanu

Brka kao naselje u Brčko distriktu BiH je sredstvima donacije međunarodne zajednice, prije više od 15 godina dobila vodovodnu mrežu koja je puštanjem u pogon ustupljena na upravljanje JP „Komunalno Brčko“.

Vodosnabdijevanje u naselju Brka vrši se sa izvorišta Islamovac, tj. bunar Stjepkovica koji je također izgrađen od sredstava međunarodne organizacije. Sa istih bunara JP „Komunalno Brčko“ naknadno počinje sa napajanjem ostalih mjesta u Brčko distriktu BiH ne pazeći na to da kapaciteti bunara budu u svrsi redovnog snabdijevanja naselja Brka, kome su i namijenjeni.

S tim u vezi, posljednjih nekoliko godina u ljetnom periodu, kada kapaciteti bunara ne budu dovoljni za napajanje, sada već pored Brke, i nekoliko drugih mjesta kao što su: Palanka, Boće, Štrepci, Boderište, Gornji Zovik, Donji Zovik i Šatorovići, kojima JP „Komunalno Brčko“ uvodi restrikcije koje su trajale i po mjesec dana.

No međutim, ovaj problem vode svoj vrhunac dostiže u trenutku kada nam je najpotrebnija, period pandemije Covid-19. Naime problem koji se trebao i morao riješiti kulminira do te mjere da od jula 2021. godine restrikcije traju i do 15 sati dnevno, a kao odgovor od JP „Komunalno Brčko“ dobili smo da je razlog sušni period koji traje i danas novembar 2021. godine. (restrikcije u posljednjih nekoliko mjeseci traju od ranih jutarnjih sati do kasnih večernjih sati, što apsolutno ne smatramo opravdanim).

Gospodine supervizore za Brčko distrikt BiH, ne smijemo ni zamisliti kakve ćemo štete i posljedice snositi ukoliko ove restrikcije nastave i tokom zimskog perioda…

S obzirom da JP „Komunalno Brčko“ i aktuelna vlast u Brčko distriktu BiH nema sluha, plana, a ni načina kako riješiti ovaj problem, mi kao zabrinuti mještani odlučili smo upoznati Vas te alarmirati da nam pomognete u rješavanju ovog problema. Od Vas tražimo i molimo da u skladu sa Vašim ovlaštenjima izvršite pritisak na Vladu Brčko distrikta BiH, i Skupštinu Brčko distrikta BiH kao osnivača JP „Komunalno Brčko“, da se što hitnije pristupi rješavanju postojećeg problema.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor osuđuje bilo kakav pokušaj stvaranja tenzija u Brčkom

Radio Brčko

Supervizor: 18. decembra će pokazati jesu li vlasti u Brčkom posvećene novom putu

Radio Brčko

Supervizor Scanlan: Rast privatnog sektora biće okosnica oporavka Brčkog

Radio Brčko