RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoStranačke aktivnosti

Zbog sukoba interesa NiP se obratio Supervizoru za Brčko

Organizacija Narod i pravda u Brčko distriktu BiH se danas povodom, kako su naveli u saopštenju za javnost,  sve većeg broja kršenja pozitivne zakonske regualtive i sve češćih sukoba interesa pri imenovanjima vladajuće većine obratila supervizoru za Brčko, Majklu Skenlanu, otvorenim pismom, a koje prenosimo u cjelosti:

Vaša ekselencijo,

Narod i Pravda je pokrenula intezivne aktivnosti na utvrđivanju prisutnog sve većeg broj slučajeva kršenja pozitivne zakonske regulative sa posebnim aspektom na sukob interesa. U skupštinskim diskusijama ukazali smo na sumnju u postojanje sukoba interesa za člana Prvosudne komisije gospodina Envera Tursunovića.

S obzirom da vladajuća većina nastavlja sa sličnim akivnostima i na sljedećem zasijedanju Skupštine gdje također izražavamo sumnju na prijedlog glavnog revizora, s obzirom da je prijedlogom odluke o imenovanju glavnog revizora ureda za reviziju Javne uprave i institucija Brčko distrikta BiH predložena Selma Šadić za koju sumnjamo da je u sukobu interesa jer je supruga od gosp. Ibrahima Šadića koji je član Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Brčko distrikta i snaha šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH.

Također, izražavamo sumnju o sukobu interesa da je jedan brat član Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove koji podnosi izvještaje o radu Upravnog odbora o finansijskom poslovanju šefu Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge (Seadu Šadiću) svom rođenom bratu, a on prosljeđuje Skupštini.

Poštovani Supervizore, šef Inspektorata Brčko distrikta BiH gdin. Drapić Adnan za kojeg također izražavamo sumnju o postojanju sukoba interesa, jer uvidom u sudski registar možemo vidjeti da je pomenuti osnivač i predsjednik jedne lokalne političke stranke „Brčanska inicijativa“.

Disciplinski tužilac koji vodi dirigovane postupke protiv članova Naroda i Pravde po naređenju gradonačelnika Brčko distrikta, izražavamo sumnju da je u direktnom sukobu interesa jer je aktivno učestvovao u radu izborne komisije SDA, te  na takav način narušio Zakon o državnoj službi institucija BiH.

Primorani smo da Vam se obratimo na ovaj način jer za sve ostale aktere važe gore pomenuti zakosnki akti osim za osobe iz vladajuce strukture i njima bliske srodnike i saradnike. Smatramo da zakoni trebaju biti jednaki za sve a ne samo tortura za neistomišljenike.

Naravno da ćemo pored ovog otvorenog pisma uputiti zahtjev i prijave institucijama nadležnim za postupanje u pomenutim slučajevima, ali Vas posebno molimo da svojim autoritetom i ovlastima koje imate zaustavite bahatost vladajuce strukture i evidentno kršenje pozitivne zakonske regulative Brčko distrikta BiH, jer jedino vladavina prava nam može garantovati prosperitet u budućnosti.

S poštovanjem,

Brčko, 21.12.2021.godine

Služba za odnose sa javnošću

Narod i Pravda Brčko distrikta BiH

Napomena: „Radio Brčko“ se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljaoci.

Related posts

Supervizor za Brčko sastao se sa predstavnicima nacionalnih manjina

Mirsad Arnautović

Brčko: Skenlan pozdravio diskusiju o moratoriju na nova zapošljavanja u javnom sektoru

Radio Brčko

Supervizor Scanlan: Brčko je prvi grad u BiH koji je testirao najsavremeniji sistem odgovora na elementarne nepogode

Radio Brčko