RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Spasioci iz Brčkog odlaze na veliku vježbu u kojoj učestvuju Oružane snage BiH i Civilna zaštita

Foto: Ilustracija

Spasilačke ekipe Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta naredne sedmice će učestvovati na terenskoj vježbi u Mostaru zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga BiH i entitetskih uprava Civilnih zaštita. U Brčkom će uskoro biti realizovan i pilot projekat „Ranog upozorenja na prirodne nesreće putem SMS poruka“.

„Cilj terenske vježbe koja se održava u Mostaru a u kojoj učestvuju i spasioci iz Brčkog je osposobljavanje spasilačkih službi u zaštiti i spašavanju ljudi u BiH kroz korištenje Nics komandnog sistema i zajedničku razmjenu informacija i saradnju oružanih snaga i civilnih struktura u odgovoru na nesreće“, istakao je Bogdan Bratić. šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

Bogdan Bratić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost

Sustav Komandnog sustava upravljanja kriznim situacijama pod nazivom NICS je online platforma koja omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između tijela za zaštitu i spašavanje u izvanrednim situacijama.

“U saradnji sa UNDP-ijom na području Brčko distrikta se realizuje i pilot projekat ranog upozoravanja na prirodne nesreće koji bi ukoliko zaživi omogućavo da građani putem sms poruka budu na vrijeme upozoreni na određene opasnosti koje mogu nastati usljed elementarnih nepogoda”, dodao je Bratić.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost je istakao da su katastrofalne poplave iz 2014. godine koje su tada pogodile i područje Brčko distrikta bile najbolji pokazatelj gdje griješimo i koje segmente zaštite i spašavanja trebamo unaprijediti. Sve te tada uočene greške su se ispravljale proteklih godina kroz kontinuiranu obuku i edukaciju ljudstva ali i nabavku specijalizovane opreme što će svakako doprinijeti kvalitetnijim odgovorom nadležnih službi kod bilo kakve buduće prirodne nesreće.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Intenzivirana dezinfekcija javnih površina

Sandra Živković

Buknuo šumski požar kod Konjica, zatražena pomoć Oružanih snaga BiH

Radio Brčko

Oružane snage BiH dobile od SAD 21 višenamjensko vozilo

Radio Brčko