RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brka: Umjesto divlje deponije uskoro botanička bašta

U organizaciji Udruženja „Eko dar prirode“ i u saradnji sa VIII Osnovnom školom i Javnim preduzećem Komunalno Brčko, danas je u Mjesnoj zajednici Brka započela akcija čišćenja nekadašnje divlje deponije na lokalitetu koji se nalazi neposredno uz školu u ovom naselju.

Ideju da se pristupi čišćenju ove lokacije podržalo je rukovodstvo i nastavno osoblje Osme osnovne škole iz  Brke koje je prepoznalo potencijal da se da potpuno drugačija namjena ovom prostoru, a koji bi koristili učenici.

“Navedena lokacija je godinama zapuštena i svojevremeno je bila divlja deponija koja je, u međuvremenu, očišćena od otpada, ali je zarasla u šikaru i rastinje iz koje je prijetila opasnost učenicima jer se nalazi  neposredno uz školsko igralište”, istakla je Sadeta Hasić, direktorica škole.

Sadeta Hasić

Upravo zato, Vijeće učenika Osme osnovne škole iz Brke došlo je na ideju da se ovaj prostor prije svega očisti a potom uredi kao botanička bašta koju bi koristili učenici za vannastavne aktivnosti – istakli su učenici Dalila Čandić i Davud Kujović.

Aktivnosti oko organizacije čišćenja ovog lokaliteta na sebe je preuzelo eko udruženje „Dar prirode“ koje je  prepoznalo dobru namjenu učenika, te to konkretizovalo na terenu.

„Osim čišćenja ove površine, planirano je da u drugoj fazi tu bude nasuta nova zemlja, posađena trava i druge trajnice kako bi taj prostor učenici Osme osnovne škole koristili kao botaničku baštu“, kazao je Zehrudin Pekarić, predsjednik ovog eko udruženja.

Zehrudin Pekarić

Projekat izgradnje botaničke bašte je zajednička ideja Vijeća učenika ove škole i eko udruženja koju je svesrdno podržalo JP “Komunalno” čiji uposlenici i mehanizacija su učestvovali u čišćenju navedene lokacije.

Foto: Mirsad Arnautović

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

ЈП “Комунално” Брчко: Обавјештење за купце електричне енергије

Radio Brčko

ЈП „Комунално Брчко“: СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ за четвртак 08.11.2018. године

Radio Brčko

JP “Komunalno” Brčko: Akcija odvoza krupnog otpada za ponedjeljak, 15. oktobar

Radio Brčko