RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Cijene lubenice u Distriktu variraju od 0,80 KM do 1,35 KM po kilogramu

Iako je ovogodišnji rod lubenice na prostoru Brčko distrikta slabiji u odnosu na prethodnu godinu, uzgajivači su zadovoljni kvalitetom, ali i maloprodajnom cijenom.

Cijena lubenice u Distriktu varira, u ovisnosti od toga da li je domaća ili uvezena, pa je tako na zelenoj pijaci u gradu cijena trenutno 80 feninga po kilogramu, kako nam je kazao jedan od preprodavača, koji naglašava kako je zadovoljan prodajom.

“Zadovoljni smo prodajom, ljudi redovno kupuju lubenicu”, ističe trgovac na zelenoj pijaci.

Po istoj cijeni lubenica se, također, može kupiti i na pijaci u naselju Klanac, potvrdio je semberski uzgajivač iz Vršana kod Bijeljine. On je pojasnio da je zadovoljan trenutnom maloprodajnom cijenom, dodavši, ipak, da za uzgoj lubenice trebaju visoka ulaganja.

“Potrebno je 500 KM po dulumu za troškove sjetve, prskanja i prehrane”, istakao je semberski uzgajivač.

On dodaje kako, ipak, nije zadovoljan ovogodišnjim prinosom i da očekuje rod do 3,5 tone po dulumu.

Loši vremenski uslovi za rast lubenice doprinijeli su višoj cijeni lubenice kod jednog od pobrklijskih uzgajivača. Tamošnji trgovac naplaćuje 1,20 KM po kilogramu, naglašavajući da je cijena viša zbog toga što se radi o domaćem uzgoju, dok drugi, kako tvrdi, uvoze lubenice iz Albanije.

“Ove godine je dosta slab prinos lubenice, jer smo imali poplavu, pa smo kasnije presijavali i malo kasni lubenica”, dodao je trgovac.

A osim na pijacama i izravno kod proizvođača, lubenica se u Brčkom može kupiti i na uličnim tezgama po cijeni od 90 feninga po kilogramu, a u supermarketima za 1 marku i 35 feninga, što je ujedno i najviša cijena u Brčko distriktu.

Građani Brčko distrikta, uprkos ovako šarolikom stanju na tržištu, ističu kako rado kupuju lubenice tokom sezone. Nekima odgovara kupovina cijelog proizvoda, dok drugi, zbog ekonomičnosti, kupuju lubenicu na komade.

“Radije kupujem na komad, nego cijelu lubenicu, jer obično kada kupimo cijelu, ostane lubenica i, nažalost, moramo je baciti”, objasnio je jedan Brčak.

Kada je u pitanju cijena, građani su primijetili da je cijena lubenice u odnosu na prethodnu godinu viša, ali da se radi o odrazu stanja na cjelokupnom tržištu u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da su cijene više u odnosu na dosadašnje godine, ali mislim da su u skladu s rastom cijena svih životnih namirnica”, rekao je jedan od građana.

“S obzirom da trenutni porast cijena na tržištu, mislim da su realne cijene. Možda je poskupljenje nekih 30 posto u odnosu na prethodnu godinu”, dodao je jedan od građana Distrikta.

Iako cijene lubenice trenutno variraju, jedinstveno mišljenje svih je da je ovogodišnji rod, iako slab, izuzetno dobrog kvaliteta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Тродневне падавине лоше за кукуруз, а добре за бостан

Vladimir Matijević

“Bimal” Brčko poručio da im je domaće tržište glavni zadatak te da o cijeni ulja u prodavnicama oni ne odlučuju

Radio Brčko

Njemački auto divovi klade se na automobile na hidrogen

Radio Brčko