RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Dvoje djece s teškoćama u razvoju bez roditeljske skrbi trenutno nema adekvatan smještaj

Zbog nedostatka ustanove za prihvat djece s teškoćama u razvoju bez roditeljskog skrbništva, na području Brčko distrikta dvoje djece nema adekvatan smještaj. Stoga u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge u čijoj je nadležnosti briga o spomenutim kategorijama djece rade na rješavanju ovog problema.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Asmir Mujanović zajedno s predstavnicima Centra za socijalnu skrb Distrikta inicirao je hitan sastanak s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajeva. Na sastanku je između bilo riječi i o smještaju djece s teškoćama u razvoju kojih u Distriktu ima dvoje.

„To su djeca koja su bila smještena u ustanovama u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, ali zbog popunjenosti kapaciteta tih ustanova, nisu više u prilici da nam pružaju te usluge“, kazao je Mujanović, naglašavajući kako su u postupku rješavanja ovog problema.

Pored održanog sastanka u Kantonu Sarajevu, tijekom prošlog tjedna Asmir Mujanović obavio je radni sastanak i s resornim Ministarstvom Vlade Republike Srpske u Banja Luci, na kojem je također predstavljen ovaj problem, ali nažalost i tamo su svi smještajni kapaciteti popunjeni.

Budući da se sve više djece rađa s teškoćama u razvoju ili poremećajima u ponašanju, Mujanović dodaje da je nužno osigurati takvoj djeci kad ostanu bez roditeljskog skrbništva adekvatan tretman i smještaj.

„Mi u Distriktu do sada, po ovom pitanju, nismo imali značajnijih problema kod smještanja te djece, međutim sada imamo taj problem, jer ustanove u entitetima primaju djecu po principu mjesta prebivališta djece“, dodao je Mujanović.

Iz Odjela poručuju kako će uputiti Vladi i Skupštini Brčko distrikta BiH svoje prijedloge za rješavanje ovog problema, a jedna od njih je osigurati veće naknade hraniteljskim obiteljima koja skrbe o takvoj djeci.

U nastojanju da u potpunosti riješi ovaj problem Asmir Mujanović će se narednog tjedna sastati i sa Adnanom Delićem resornim Ministrom u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Odjel za zdravstvo ove godine namjerava plasirati 23 miliona KM socijalnih davanja

Suvad Alagić

U petak u Brčko stiže 10 novih respiratora koji su donacija NATO-a i Vlade Mađarske

Sandra Živković

JZU “Zdravstveni centar Brčko” dobila dva nova sanitetska vozila

Gorana Antić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!