RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Članovi Kluba ljubitelja prirode Brčko i Planinarsko društvo Granaš postavili informativno – edukativne table

Sa ciljem obogaćivanja postojećih sadržaja, članovi Kluba ljubitelja prirode Brčko su danas, sa prijateljima iz Planinarskog društva “Granaš” postavili informativno-edukativne table na prostoru oko planinarskog doma “Sv. Bernard”, prirodnjačke oaze na oko 500mnv. na 20ak km od grada.

Na postavljenim tablama su obrađene mnoge vrste biljaka, životinja i gljiva koje možemo vidjeti na našem prostoru, te će kao takve biti interesantne svim posjetiocima ovog dijela majevičke prirode.

Damjan Dundžić iz “Kluba ljubitelja prirode” pojasnio je da su danas postavljene table jedne u nizu od mnogih koje će biti postavljene na teritoriji Brčko distrikta.

“Planirano je postavljanje tabli koje će krasiti prostor oko rijeke Save, a koje će obrađivati ptice koje se svakodnevno mogu vidjeti na Savi, ali isto tako valja pomenuti i već postavljenu tablu o sovama malim ušarama, koja je postavljena na mjestu zimovališta sova, u samom centru Brčkog.

Nakon toga radićemo na kreiranju tabli koje će obrađivati “gradske ptice” i specifičnu gradsku floru, ali o tome ćemo kada za to dođe vrijeme.”

Dundžić je istakao nužnost vraćanja prirodi te naglasio da je boravak u prirodi višestruko koristan, kako za tijelo, tako i za um.

“Mi bježimo u prirodu kad god nam se za to ukaže prilika, a kao najprirodniju oazu često biramo upravo ovaj dio Majevice, oko “Granaša”. Pored Majevice i onoga što ona nudi, Sava je takođe tu, pred nosom, te mnogima služi za restartovanje od svakodnevnog života i onoga šta život nosi.

Iako su mnoga svjetska istraživanja ukazala na pozitivan efekat boravka u prirodi na zdravlje, najbolji dokaz vam je vaš osjećaj na kraju dana koji provedete u prirodi, te vas sve ohrabrujemo da pružite korak neasfaltiranim šumskim stazama, a usput bacite oko na postavljene table.

Uživajte u proljeću koje nam je na stiže!”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Aktivisti Kluba ljubitelja prirode u akciji ozelenjavanja posadili 35 novih sadnica

Radio Brčko

Brčko: Tročlana ekipa „Granaša“ u pohodu na Ararat, najviši planinski vrh Turske

Radio Brčko

Brčko: Organiziran planinarski izlet za učenike Jedaneste osnovne škole Zovik

Gorana Antić