RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Radovi na projektu “Gradske bašte Brčko” u punom su jeku

Brčanski “Klub ljubitelja prirode” krajem prošle godine pokrenuo je svjetski prepoznat projekt Gradska bašta, prema čemu je Brčko među prvim gradovima u Bosni i Hercegovini koji je implementirao ovakav projekt.

Projekt punog naziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva kroz usvajanje praktičnih znanja i vještina – Gradska bašta“ koji je inicijalna sredstva dobio iz Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Distrikta, za cilj ima razvijanje društva, jačanje kapaciteta civilnog društva u zajedničkim aktivnostima, prenošenje praktičnih vještina i znanja o vrtlarenju, organskoj poljoprivredi, začinskom i ljekovitom bilju.

U sklopu projekta, do sada su provedeni radovi na čišćenju, pripremanju i raspodjelama parcele Gradske bašte od 600 kvadrata, a jučer je u Omladinskom centru upriličena i prva ovogodišnja radionica vezana za vegetativno i generativno razmnožavanje biljaka.

Na četverosatnoj radionici koju je vodio diplomirani inžinjer hortikulture sa šumarskog fakulteta u Sarajevu, Elmin Karzić, bilo je prisutno 15 polaznika.

Predsjednik “Kluba ljubitelja prirode” i jedan od organizatora radionice, Damjan Dundžić, nakon uspješno provedene radionice najavio je nove edukacije i praktične radove vezane uz tematiku prirode i tla, te izgradnju gredica po principu permakulture. Istaknuo je kako je ovo tek početak ovogodišnjih aktivnosti Gradske bašte te kako bi se u skorije vrijeme u brčanskom Omladinskom centru trebalo održati i predavanje na temu uspoređivanja organske i komercijalne poljoprivrede s osvrtom na pozitivne primjere zemalja iz okruženja.

Prema Dundžićevim riječima, “Klub ljubitelja prirode” namjerava otvoriti višenamjenski objekt koji će biti otvoren za sve zainteresirane kada su u pitanju priroda i životinje te kako će prostor biti pogodan i za održavanje edukacija i radionica iz ove oblasti, ali i podjelu proizvoda uzgojenih u Gradskoj bašti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Aktivisti Kluba ljubitelja prirode u akciji ozelenjavanja posadili 35 novih sadnica

Radio Brčko

Brčko će biti drugi grad u BiH koji će imati gradsku baštu

Radio Brčko

“Klub ljubitelja prirode Brčko” realizuje projekat „Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine“

Mirsad Zahirović