RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Čović: Položili smo jedan ispit kao kolektivno društvo i ne trebamo se umoriti

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ BiH, prof. dr. Dragan Čović, posjetio je danas Brčko distrikt kako bi se upoznao sa stanjem na poplavljenom području. U Gradskoj vijećnici je razgovarao sa brčanskim gradonačelnikom Anto Domićem, koji ga je upoznao sa trenutnim stanjem u Distriktu kada su u pitanju poplave. Nakon sastanka obišli su područja zahvaćena poplavama.

Gradonačelnik Domić je predsjedavajućem Čoviću kazao da je optimista s obzirom kako se razvija sitacija s poplavom jer razina rijeke Save opada i voda se povlači sa poplavljenog područja. Izrazio je zabrinutost za naselja gdje su se pojavila klizišta, te je kazao da će se i za njih morati razraditi dodatni planovi.

Predsjedavajući Čović je kazao da je najvažnije da u katastrofi koja je zadesila i brčansko područje nije bilo ljudskih žrtava.

“Bojim se da mi još nismo ni svjesni razmjera šteta koje su načinjene. Bosni i Hrecegovini će trebati, bojim se, i nekoliko godina da saniramo samo ono osnovno, a da ne govorim koliko smo mi ekonomski i gospodarski vraćeni unazad”, kazao je Čović.

On je dodao da je uvjeren da smo pokazali jednu ljudsku dimenziju u ovoj zemlji usljed zajedničke nesreće, jer nema kraja koji nije jednako reagirao i bio zatečen. Kaže da smo položili jedan ispit kao kolektivno društvo i da se ne trebamo umoriti, nego nastaviti sa pozitivnom energijom.

Sada dolazi jedna druga faza,a to su visoke temperature i problem koji ostaju kada se voda povuče. Na tisuće je uginulih životinja koje treba ukloniti kako bi se spriječila zaraza. Najezda je komaraca. Tlo je onečišćeno, kuće treba čistiti i obnavljati, upozorava Čović.

On je podijelio jednu izuzetno pozitivnu informaciju a to je da vrši intenzivne dogovore s Vladom i Predsjednikom Republike Hrvatske kako bi se izvršilo zajedničko uništavanje komaraca iz zraka na cijelom potezu rijeke Save sa obadvije strane u dužini od nekih stotinu kilometara. Kazao je da je uvjeren kako će se prevazići birokratske barijere i vrlo brzo krenuti u akciju.

“Ja mislim da će se to morati uraditi u narednih desetak dana i to jedno desetak puta da bi se barem ta pošast zaustavila”, kaže Čović.

On je izrazio nakanu da će njegova stranka, HDZ BiH, pokušati napraviti jednu posebnu pomoć za narod Posavine, kroz djelovanje mladih ljudi iz cijele zemlje na pomaganju onima ovdje kojima je potrebno.

covic u brckom

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!