Brčko

Dan džamija BiH- značajan i za Brčko distrikt

Sedmi maj se u našoj zemlji, po odluci Rijaseta Islamske zajednice BiH obilježava kao Dan džamija, a vezan je za datum rušenja Ferhat- pašine džamije, poznatije  kao „Ferhadije“ u Banja Luci 7. maja 1993 godine.

„ Za nas u Distriktu ovaj datum, takođe, ima svoju težinu jer ukazuje na značaj samih džamija za odgoj Muslimana, te na važnost obnove i izgradnje džamija kao kuća Alaha Dželešanuhu,“ rekao je Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice distrikta Mustafa efendija Gobeljič.

Gobeljić je podsjetio da je u minulom ratu srušeno svih devet  džamija, koje su u poslijeratnom periodu u potpunosti obnovljene.

„Sve porušene džamije smo obnovili i s tog aspekta možemo biti zadovoljni, no još je nekoliko značajnih objekata koji su u vlasništvu Medžlisa IZ Brčko, a koji su porušeni u ratu i čekaju na svoju obnovu,“, naglasio je Gobeljić

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button