Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta sa saradnicima posjetio izbjegličko naselje Prutače

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić je, nakon jednosatnog obilaska Prutača i razgovora sa mještanima čiju većinu čine Romi, kazao da je očito da ovdje imamo praktično jedno neuređeno naselje u kome se čini veliki broj krivičnih djela, djeca ne pohađaju nastavu, nemamo izgrađenu infrastrukturu, imamo nelegalno korištenje  objekata za alternativni smještaj lica sa strane, a sve skupa će vrlo brzo biti delegirano pred Vladu, kako bi se pristupilo postepenom rješavanju problema infrastrukturne prirode, popravke škole i socijalnih davanja.

On je predložio da u budućem zakonskom rješenju socijalna davanja putem Pododjela za socijalnu zaštitu treba vezati za redovan dolazak djece na nastavu u školi.

Kadrić je uz zahvalnsot medijima na praćenju događaja još jednom potcrtao težinu uslova života pod kojim ljudi na Prutačama žive i potrebu rješavanja problema koji ih svakodnevno opterećuju.

„Projektom CEB koji je u idejnoj fazi planirano je rješenje statusa raseljenih osoba na Prutačama kroz gradnju dvije zgrade sa po 60 stanova“, navela je šefica Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Ljubica Ilić i dodala da je projekat CEB prvenstveno namijenjen raseljenim osobama.

Na području Brčko distrikta ima šest alternativnih centara, no odlukom Vlade Brčko distrikta, a vezano za sredstva koja nisu dovoljna da se zatvore svi kolektivni centri u Distriktu, stanovi će graditi isključivo na prutačama.

„Većinsku polulaciju u naselju Prutače čine Romi tako da će njima pripasti i najveći broj stanova koji se budu gradili“, još je kazala šefica Ilić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button