RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Danas se obilježava Dan ašure

Muslimani danas, 20. septembra, obilježavaju Dan ašure ili Jevmu Ašura, sjećanje na Božije vjerovjesnike i važnije historijske datume.

Prema islamskom kalendaru, ašura se obilježava deseti dan mjeseca muharrema, i na ovaj dan muslimani poste, pojačavaju molitve Bobu, a vjernici siromahe daraju više nego ranije.

Tim povodom, aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Brčko, na Trgu mladih danas u 15 sati, organizuje podjelu hrane, odnosno specifičnog jela istog naziva-ašura u koje se stavi od sedam do 77 slatkih i slanih namirnica i to se podijeli komšijama, prijateljima.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Brčko Behija Hodžić, pojasnila je da se na ovaj dan Opći potop povukao, a mnogi poslanici i njegovi sljedbenici su spašeni i na taj dan spravlja se i posebno jelo ašura, što na arapskom znači deset.

Kako je dodala, ašura se spravlja od više vrsta voća i povrća, kao znak sjećanja na poslanika Nuha, koji je, tvrdi se, u svoju lađu spasa ukrcao po par od svega živoga na zemlji. Simbolika ašure uglavnom se vezuje uz poslanika Nuha i riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa.

„U jednom komentaru Kur’ana se navodi da je poslanik Nuh i oni koji su se sa njim sa lađe iskrcali na deseti dan muharrema, taj dan postio i drugima naredio da poste. Njima je bilo ponestalo i hrane, pa su prikupili šta je preostalo. Neko pšenice, neko leće, neko leblebije dok nisu sakupili sedam vrsta. Nako što se potop povukao, to su skuhali i s tim jelom su iftarili. To je bilo prvo jelo koje je kuhano na zemlji nakon potopa, a ljudi su to prihvatili za običaj za koji slijedi izuzetna nagrada ako se primjenjuje“, kazala je Hodžić.

Smatra se da su se upravo na ovaj dan desilo još mnogo bitnih događaja  u životima Božijih poslanika.

Naslovna fotografija: tuzlanski.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure

Radio Brčko