RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

САД: Педофилски скандали довели у питање опстанак Католичке цркве

Опстанак Католичке цркве у САД у овом облику доводи се у питање након низа педофилских скандала, а један од начина да се колико-толико поправи озбиљно уздрмани имиџ јесте увођење телефонске линије за оне који сматрају да су их свештеници или бискупи полно узнемиравали.

СОС ЛИНИЈА КАО ПОСЉЕДЊА ШАНСА

Телефонска линија, као начин да се зауставе црквени педофили, уводи се ради обнављања повјерења у црквену хијерархију, која је нарушена низом оптужби на рачун бискупа да су злостављали дјецу и деценијама прикривали сексуалне злочине које су починили свештеници.

Истрага је показала да је Католичка црква у САД прикривала 300 свештеника педофила.

Канцеларија државног тужиоца савезне државе Пенсилванија недавно је објавила да су црквена лица сексуално злостављала најмање хиљаду малишана.

Кардинал Доналд Вуерл, који је од 1988. до 2006. био бискуп Петсбурга, често је помињан као један од црквених великодостојника који су допринијели прикривању скандала.

Афера је довела до оставке кардинала Теодора Мекерика након оптужби за полно злостављање тинејџера прије више деценија.

Телефонска линија требало би сада да омогући пријављивање злостављања које почине свештеници.

Бискупска конференција намјерава да направи и кодекс понашања, посебно за бискупе, и успостави “политику ограничења” према онима који су уклоњени са дужности или су поднијели оставку због сексуалног злостављања.

ПАПИНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ЗАКАСНИЛА?

Међутим, велико је питање да ли ова реакција може помоћи посусталој Католичкој цркви у САД или је за све већ касно.

Коментатор “Дојче велеа” Астрид Пранге тврди да детаљи истраге педофилског скандала у Пенсилванији могу довести у питање Католичку цркву у њеном садашњем облику.

Она упозорава да се Католичка црква суочава са друштвеном осудом и бојкотом.

“Сексуална злоупотреба у Пенсилванији открива људске поноре и двоструки морал, који до данас владају унутар Католичке цркве”, наводи она.

Пранге подсјећа на случајеве злостављања од 2002. године, те да се они у САД нижу један за другим.

Црквени аналитичари и најутицајнији медији указују да сексуална злоупотреба дјеце и младих, коју чини католички клер у САД, Аустралији, Италији, Ирској, Чилеу, Њемачкој и многим другим земљама, све више излази на видјело.

Све више жртава јавља се за ријеч, све више бискупа и свештеника проглашени су кривим, а све више вјерника напушта Цркву.

Покушај папе Фрање, који се недавно обратио писмом “Божијем народу” и обећао да више неће бити прикривања сексуалних злочина унутар Католичке цркве, није више довољан, оцјењују медији и црквени аналитичари.

Тако “Гардијан” наводи да је папино писмо о сексуалним злостављањима малољетника у Католичкој цркви “пуно љутње и кајања”, али без помињања мјера које би Црква требала предузети, осим “позива на молитву и пост”.

Иако је први пут да се један папа директно, без посредника, обраћа цијелом католичком свијету, који броји око 1,2 милијарде вјерника, аналитичари специјализовани за црквена питања сматрају да је писмо дошло касно.

Папа не нуди никаква рјешења нити најављује мјере којима би био смањен број злостављања.

Многе папе су и до сада изражавале “бол, жалост и осјећај срамоте” због терорисања дјеце и младих, али резултати таквих апела били су без икаквог ефекта, јер су се афере наставиле и њихов број је растао, наводе аналитичари.

КАРДИНАЛИ И БИСКУПИ НЕ ПОЛАЖУ РАЧУНЕ НИКОМЕ

Велики број коментатора и аналитичара поставља питање зашто је Католичка црква толико толерантна према педофилима и сексуалним преступницима.

Премда су и друге цркве суочене са сличним скандалима, стиче се утисак да је Католичка црква најмање спремна да се суочи са таквим појавама у својим редовима, процјењују медији.

Један број аналитичара сматра да је разлог “превелики број хомосексуалаца међу свештеницима”, док други сматрају да је крива “клерикална култура” која кардиналима, бискупима и надбискупима даје потпуну слободу, па они не одговарају никоме изван Цркве, чак ни вјерницима.

Под појмом клерикализма у Католичкој цркви подразумијева се отуђење свештеника од вјерника, робовање интересима католичке номенклатуре, а не “Божијег народа”.

Будући да се кардинали и бискупи сами неће одрећи такве моћи, тешко је очекивати да може доћи до озбиљнијих промјена, процјењују црквени аналитичари и медији.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ковид 19 САД: Захтјев да се вакцинишу запослени у великим компанијама

Radio Brčko

Trump ubrzao izvršenja smrtnih kazni u posljednjim danima mandata

Radio Brčko

Њемачка: Католички свештеници сексуално злостављали 3.677 малољетника

Radio Brčko