RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Demineri u Vučilovcu deaktivirali dvije opasne mine

Deminerski timovi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Civilne zaštite Brčko distrikta jučer su u rejonu Vučilovca pronašli i uništili dvije protivpješadijske odskočne rasprskavajuće mine PROM 1, koje se klasificiraju kao “najgore mine na svijetu – ubice”, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Centru za deminiranje u BiH u Brčkom.

Time je broj mina PROM 1 koje su pronađene na tom lokalitetu povećan na tri, s obzirom da je prvog dana početka deminiranja u rejonu Vučilovca deminerska ekipa otkrila i uništila jednu protivpješadijsku odskočnu rasprskavajuću minu.

S obzirom da su u dva dana pronađene čak tri mine PROM 1 strahuje se da je lokalitet Vučilovca krajnje opasna zona – minsko polje.

“To je mina od koje je poginulo puno ljudi i deminera. Upravo iz tog razloga, straha od mina takve vrste, koje su najgore na svijetu Vlada Brčko distrikt je dala prioritet u deminiranju tog lokaliteta”, naveo je za AA Esad Aletić, šef Ureda BH MAC-a u Brčkom.

Ono što minu PROM 1 svrstava kao “najgoru na svijetu – ubicu” karakteriše je što može u blatu ili vodi provesti i 100 godina, a da i nakon tog perioda bude potpuno aktivna, jer je hermetički zatvorena.

Prilikom aktiviranja mina PROM 1, koja inače ima duplo punjenje, iskače na visinu od 70 centimetara te prilikom eksplozije ubija sve na prostoru od 50 metara.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.