Brčko

Dijabetičari zahvalni za novi lijek na esencijalnoj listi, nadaju se i povećanju količine trakica

Dugodjelujući inzulin Tresiba, zahvaljujući dvogodišnjoj upornosti brčanskog Udruženja dijabetičara, od 19. novembra prošle godine je uvršten na esencijalnu listu.

Tehnički sekretar ovog udruženja Gorana Vuković, istakla je da su se oboljeli uvjerili da ovaj lijek smanjuje broj hipoglikemija, a za razliku od prethodnih dugodjelujućih inzulina koji su se davali u dvije, Tresiba se daje u jednoj dozi, tako da su zahvalni što je došao na esencijalnu listu.

U Udruženju se nadaju i da će se uskoro promijeniti Pravilnik u Fondu zdravstvenog osiguranja čime bi se povećala količina trakica za dijabetičare koja je sada nedostatna.

„Zadovoljni smo načinom dobijanja trakica, ali nismo količinom. Mjesečno djeca do petnaest godina primaju 200 trakica mjesečno, iznad petnaest godina tip jedan 100 trakica. Ko je na tri doze inzulina dobija kutiju, a oni na dvije i jednoj dozi inzulina jednu kutiju u četiri mjeseca“, precizirala je Vuković.

Čerimović Edina koja od dijabetesa boluje od 2001., a na inzulinu je od 2013. godine, kazala je da šećer mjeri četiri puta dnevno i da joj je potrebno 150 komada trakica mjesečno.

„Jedna kutija trakica košta od 37 do 47 maraka. Našla sam apoteku gdje košta 31 marku tako da uštedim 20 maraka“, dodala je.

U Udruženju smatraju da bi bilo dobro i da se lijek Viktoza daje i oboljelima od dijabetesa koji nisu na inzulinu, jer bi se tako preventivno djelovalo, kako Vuković kaže, na pojavu gojaznosti.

Čerimović pojašnjava da joj je Viktoza dosta pomogla, jer se kod doktora pojavila sa 8,3 tromjesečnim šećerom, a sada je trenuto šest.

„Skinula sam 11 kilograma, ali je problem u dobavljaču jer u posljednje vrijeme ne mogu da nam nabave taj lijek“, dodaje ona.

Vuković je istakla i to da su u Hrvatskoj već na esencijalnu listu stavljeni kontinuirani mjerači za bezbolno mjerenje šečera u krvi tzv. senzori, te da očekuju da će takvo nešto polako ali sigurno zaživiti i u BiH.

U Brčko distriktu, kako je naglasila na kraju, broj oboljelih od dijabetesa je sve veći, i samo u zadnjih dva mjeseca na žalost oboljelo je još troje djece.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button