Brčko

Distrikt još uvijek bez biciklističke staze

Prva faza projekta „Bezbjednost biciklista u saobraćaju“, čiju realizaciju je brčanski biciklistički klub Sv. Nikolaj započeo prije dva mjeseca, u saradnji sa policijom je uspješno završena.

„U prvoj fazi organizovali smo oko 15 prezentacija za oko 700 osnovaca.

U drugoj fazi, koju započinjemo krajem mjeseca, sa pripadnicima saobraćajne policije ćemo kontrolisati bicikliste u saobraćaju, te im djeliti informativne i edukativne letke i svijetlodbojne prsluke. Jer veliki broj nemilih situacija u kojima su biciklisti žrtve, na žalost to je najviše zbog njihove krivice, i to najčešće zbog ne nošenja zaštitne opreme“, kazao je predsjednik ovog kluba Željko Novaković.

Ovaj projekat Vlada Brčko distrikta finansirala je sa 6.000 maraka.

Što se tiče činjenice da u Brčkom nema biciklističke staze, Novaković je podsjetio da ovaj klub sam po tom pitanju ne može učiniti ništa, naglašavajući da svijest građana po tom pitanju nije uopšte zrela.

„Vidimo da se trenutno proširuje Bulevar, ali na žalost projektanti ni u jednom momentu nisu mislili na biciklističke staze. Mi u određenim momentima imamo problem zagušenja saobraćaja u našem gradu, a kao rješenje tome se predlaže izgradnja kružnih tokova. Međutim, kružni tokovi sami po sebi ne rješavaju taj problem što je vidljivo i u Banja Luci gdje je izgrađeno 20 kružnih tokova u užoj gradskoj zoni, već upravo ta biciklistička infrastruktura kao što je to primjenjeno u razvijenijim zapadnim zemljama“, pojasnio je Novaković.

Anketirani građani Distrikta smatraju da je u Brčkom biciklistička staza itekeko potrebna, prvenstveno zbog bezbjednosti biciklista u saobraćaju, koji se ovim sportom najviše bave rekreativno, ali i najmlađih koji najčešće koriste biciklo kao prevozno sredstvo.

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić izrazio je žaljenje što u Brčkom do sada već nije izgrađena biciklistička staza, jer kako je kazao, naš grad ima dosta biciklista rekreativaca i za tom stazom postoji potreba.

„Možda je baš prilika sa ovim najavljenim Zavodom za planiranje i razvoj, da sagledamo sve potrebe građana, te da ćemo u narednom periodu sa ovakvog pozitivnog stava i promišljanja krenuti i u konkretne projekte, da ih osmislimo i realizujemo na terenu. Možda je ovo prilika da kroz angažman zavoda riješimo i pitanje biciklističke staze. U svakom slučaju se nadam da nećemo još dugo čekati“, dodao je Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button