RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Robotske ruke stigle u tri osnovne škole

Centar za održivi razvoj danas je dodijelio opremu za izradu robotskih ruku i dodatne  robotičke i elektroničke opreme učenicima Treće osnovne škole, područna škola Grbavica, Sedme osnovne škole u Gornjem Rahiću i Desete osnovne škole u Bijeloj.

“Nama je drago što će, učenicima iz ovih škola kroz praksu koju će steći kroz robotiku, biti bliža tehnička inžinjerska zanimanja u njihovom daljem školovanju koja na tržištu rada imaju ogroman prostor”, naglasio je Mateo Banović nastavnik tehničke kulture i informatike.U narednim mjesecima će učenici ovih škola, uz pomoć svojih nastavnika, te tehničku podršku Centra za održivi razvoj, izraditi robotske ruke i razviti zajednički projekat rada robotskih ruku nakon čega će isti biti prikazan javnosti u Brčkom.

“Svi mi moramo učiniti napore da pomognemo našoj djeci da se adekvatno opreme i steknu znanja i vještine za zanimanja 21. vijeka jer robotizacija je već počela”, kazao je Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj iz Brčkog.Današnja aktivnost je organizovana u okviru projekta „Ruka u ruci – Mladi prave robotske ruke“ koji je podržan grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih  Američkih Država.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Učenici Poljoprivredne i medicinske škole obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom

Radio Brčko

Brčko: Kroz projekat “I mi želimo adekvatne uslove“ učenici zatražili uslovnu fiskulturnu salu

Radio Brčko

Kanton Sarajevo: Srednjoškolcima se plaća praksa u bankama i pruža mogućnost zapošljavanja

Radio Brčko