RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

До сада око 30.000 брчака изабрало ентитетско држављанство

Према подацима Агенције за идентификациона документа БиХ,до 4.јуна ове године  ентитетско држављанство одређено је за 30.544 становника Брчко дистрикта БиХ,чиме им је, у складу са законским прописима, омогућено гласање за ентитетске органе власти.

„Ова евиденција Агенције представља базу из које се повлаче подаци за регистрацију бирача. Према подацима 16.492 становника дистрикта има држављанство Федерације БиХ, а 14.052 су држављани Републике Српске“ изјавио је Синиша Милић,шеф Одјељења за јавни регистар у Влади Брчко дистрикта БиХ.

Милић је подсјетио да се у личне карте у Брчком обавезно уноси податак о ентиетском држављанству и на основу тих података у бирачки списак уписано је 24.817 становника дистрикта, док су за 5.727 пунољетних Брчака подаци преузети из матичне евиденције у Брчком.

„Ми смо на основу прегледа матичних књига спремили податке за још 4. 856 лица који имају одређено ентитетско држављанство и ти подаци ће бити упоређени са подацима Агенције.Ову провјеру настављамо по мјесним матичним канцеларијама“ прецизирао је Милић.

Да су грађани озбиљно схватили позив за избор ентитетског држављанства показује и податак да је само у мају издато око 1.900 нових биометријских личних карата.

„Један број становника дистрикта узео је нову личну карту и у њу уписао ентитетско држављанство, да би касније то држављанство промијенио. Према тумачењу из Агенције, приликом избора гласачке опције,опредјељујуће ће бити држављанство уписано у личној карти“ рекао је шеф Милић.

Шеф Одјељења за јавни регистар Синиша Милић подсјетио је да се грађани до краја августа имају рок до када ће изабрати ентитетску опцију, односно изабрати држављанство чиме ће стећи право гласања на октобарским изборима.

Иначе, на прошлим изборима у Брчком право гласа имало је нешто више од 50.000 становника Брчког.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.