RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Из Швајцарске у Брчко стигло 80 исушивача – У Вучиловцу исушивање за десетак дана

На подручју Брчко дистрикта се налази око 900 поплављених и плављених кућа од којих се, из значајног броја, вода повукла па се тренутно исушују зидови ових стамбених објеката како би поново били функционални. На располагању је око 80 исушивача које је донирао швајцарски Црвени крст.

Мићо Симикић, шеф Пододјељења за заштиту и спашавање у Влади дистрикта истиче да се овај посао ради на читавом подручју Дистрикта, изузев у Вучиловцу, гдје се вода још није повукла.

„Исушивање се ради само на оним стамбеним и другим објектима одакле се вода повукла и, у зависности од броја кућа и висине воде која је поплавила објекат, свака мјесна заједница је добила од један до пет исушивача. Такође, у зависности од висине воде, количине влаге и броја просторија у читавом домаћинству, исушивање једне куће траје до четири дана“, рекао је Симикић.

Он је нагласио да се овај посао мора завршити у јуну и изразио увјерење да би се већи број исушивача за десетак дана могао послати у Вучиловац. До сада је исушивање рађено у граду, затим мјесним заједницама Рахић, Паланка, Брка, Уловић, Бијела, Доња Скакава, Дубраве, Буквик, Приједор, Вукшић, Ланишта, Пољаци и Крепшић.

Пододјељење за заштиту и спашавање и даље води активности у вези са клизиштима на подручју Дистрикта и свакодневно се евидентирају информације о појави нових клизишта. Такође је припремљен јавни оглас за привремену санацију 16 кућа угрожених клизиштима како би се, у њима, омогућило даље становање. Након привремене санације, радиће се трајно и сигурно обезбјеђивање кућа, а за оне људе чије су домаћинства потпуно уништена клизиштима Влада дистрикта ће, као што је раније речено, обезбиједити нове стамбене јединице.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.