RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Gornjem Rahiću i Maoči predavanja na temu „Stop raku grlića materice“

U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv karcinoma grlića materice i s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno žena o važnosti redovnih ginekoloških pregleda te brige za vlastito zdravlje, u srijedu 19. januara će u Gornjem Rahiću i Maoči biti održane edukativne radionice na temu “Stop raku grlića materice“.

Radionice su namijenjene svim uzrastima žena kao i zainteresovanim muškarcima u cilju edukovanja što većeg broja stanovništava o ovom opasnom oboljenju koje je u potpunosti izlječivo ukoliko se redovno rade preventivni pregledi i papa testovi.

Predavači na ovu temu su Amrudina Ljuca i Amina Alibašić sa Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Predavanja će biti održana u srijedu 19. januara u Gornjem Rahiću u prostorijama Mjesne zajednice s početkom u 18 sati i u Maoči u Domu kulture sa početkom u 20 sati.

Svi zainteresovani mogu prisustvovati ovim predavanjima, a podršku ovakvom vidu edukacije o ženskom zdravlju dat će i članice udruženja žena „Rahićka čaršija“ iz Rahića i „Badarka“ iz Maoče“.

„STOP RAKU GRLIĆA MATERICE“ je najmasovnija volonterska akcija u Bosni i Hercegovini koju je pokrenula i već godinama vodi prof. dr. Dženita Ljuca.

Radi se o svobuhvatnoj akciji sa brojnim aktivnostima koje se realizuju širom BiH uključujući Tuzlu, Sarajevo, Mostar, Zenicu i mnoge druge gradove.

Cilj ovih aktivnosti je da se dopre do svake žene, neovisno o njenoj dobi i statusu, sa fokusom na populaciju u potrebi. Na ovaj način se nastoji podstaknuti žene na redovne ginekološke preglede jer je rak grlića materice preventabilno oboljenje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održano predavanje o značaju izrade sistema ranog upozoravanja od pojave klizišta i bujičnih tokova

Mirsad Zahirović

„Brčansko srce“ aktivno provodi edukativna predavanja o značaju prevencije

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Održano predavanje za srednjoškolce u okviru kampanje Oružje ne štiti oružje ubija

Radio Brčko