RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Efikasna administracija i nulta tolerancija prema korupciji ključ su prosperiteta Distrikta

Brčko je ostvarilo značajan iskorak kada je riječ o prosperitetu. Ove sedmice poduzeti su konkretni koraci kako bi se osigurala izgradnja novog mosta Brčko-Gunja, rekonstrukcija postojećeg mosta i modernizacija Luke Brčko, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

Uspješna realizacija ovih projekata, zajedno sa planiranom raskrsnicom autoputeva dovest će do toga da Brčko postane stjecište koje ovu regiju povezuje sa tržištima Zapadnog Balkana i Evropske unije, što će pružiti poticaj ekonomiji i privući dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru koja će mladima iz Brčkog omogućiti da svoju budućnost požele graditi u Distriktu.

Ova svijetla vizija budućnosti Brčkog je nadohvat ruke, ali samo ukoliko vlasti pokažu da su istinski posvećene okončanju korupcije, političkog pokroviteljstva, te zloupotrebe javnih resursa. U protivnom će ugroziti sposobnost Brčkog da osigura donatorsku podršku i provede reforme.

Sistemski, efikasan rad Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije je važan instrument za vraćanje povjerenja građana u vlast. Osobe koje budu imenovane u ova važna javna tijela moraju biti potpuno svjesne odgovornosti koju imaju prema zajednici i imati na umu da bi njihovi eventualni neprimjereni postupci jednako bili podložni istrazi i odgovarajućim sankcijama. OHR i Ured za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ambasadi SAD su spremni aktivno podržati uspostavljanje novih javnih organa kako bi efikasno provodili svoje aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Transparentnost javne potrošnje u Distriktu također se razvija u pravom smjeru. Postupak usvajanja pravilnika koji prate Zakon o udruženjima i fondacijama, na koji se već dugo čeka, bit će završen ovog mjeseca. Vlasti su također jasno stavile do znanja da neće biti javnih poziva za dodjelu grantova sve dok pravilnici ne budu usvojeni, dodao je Supervizor.

Brčko Distrikt u konačnici mora imati ekonomičnu javnu upravu, sa savremenim znanjima i neupitnom opredijeljenošću da bude na usluzi građanima. Široka primjena e-uprave je suštinski važna jer osigurava ekonomično pružanje usluga građanima i preduzećima u Distriktu. Prosperitet je zagarantiran samo ukoliko bude uspjeha u tim oblastima, jer infrastrukturni projekti i poslovne inicijative ne mogu biti održivi bez dobrih javnih usluga i nulte tolerancije prema korupciji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Scanlan: Slijedi potvrđivanje rezultata dok se rad na reformama nastavlja

Radio Brčko

Brčko: Supervizor Scanlan prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 19. godišnjice Policije

Radio Brčko

Saopštenje Udruženja ugostitelja Brčko distrikta

Radio Brčko