RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“FINconsult” održao peti ovogodišnji seminar računovođa i revizora u Brčkom

U organizaciji edukativno-konzultantske kuće FINconsult, danas je u Brčkom održan peti ovogodišnji ciklus seminara u okviru kontinuirane edukacije financijsko-računovodstvene profesije u BiH. Tema seminara je bila: „Pripremne radnje za godišnji obračun 2019., pripreme za elektronsko dostavljanje KUF-a i KIF-a, aktuelnosti finansijskog upravljanja i kontrole i primjena novih propisa“.

Direktor FINconsulta Ismet Kalić istaknuo je kako su na današnjem seminaru dominirale teme vezane za pripremne radnje za obavljanje godišnjeg obračuna i sačinjavanje financijskih izvještaja za 2019. godinu.

Posebno zanimanje učesnici seminara, kako je rekao, su pokazali za glavnu temu seminara – „Priprema za elektronsko dostavljanje KUF-a i KIF-a Upravi za indirektno oporezivanje“ koju je prezentirala mr. sc. Milica Vidović, šefica Odsjeka za obradu poreznih prijava u Banjoj Luci.

„Ovom seminarskom temom prezentirano je ono što je potrebno da znaju računovođe i revizori kad dođe vrijeme za elektronsko podnošenje evidencije o nabavkama i isporukama. Naime, pred nama je period u kojemu će se provoditi konstruiranje tog načina dostavljanja Upravi za indirektno oporezivanje, a januar 2021. bit će porezno prvi period kad će porezni obveznici biti u obvezi da dostavljaju svoje evidencije o nabavkama i isporukama upravi za indirektno oporezivanje, elektronskim putem.“- rekao je Kalić.

Pored ove teme aktualizirane su i teme Provođenje pripremnih radnji godišnjeg obračuna za 2019., zatim teme vezane za kontrolne postupke obračuna poreza na dohodak i poreza na dobit za 2019., tema financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru i teme primjene novih poreznih i drugih relevantnih propisa.

Učesnici današnjeg seminara su računovođe, revizori, direktori i vlasnici firmi, a jedan od njih – Sabina Kuluzović Hodžić, certificirana računovotkinja, izjavila je kako su ovakvi seminari kvalitetni i kako ljudima u ovoj branši uvelike pomažu u praćenju svih zakonskih regulativa, te ih blagovremeno obavještavaju o izmjenama kako bi im olakšali posao koji rade.

Predavanja na seminaru su održali cijenjeni predavači iz područja ekonomije: Milica Vidović, Ismet Kalić, Fikret Hasanović, Almira Hurić, Asmir Mujanović i Nevresa Hasandžiković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Семинар за одбојкашке тренере у Брчком водио проф др Горан Нешић

Admir Kadrić

U Brčkom o upravljanju ljudskim resursima, inovativni modeli

Brčko: Održana edukacija za prvi modul Inkubatora poslovnih ideja

Radio Brčko