RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gradonačelnik obišao Krepšić i radove na sanaciji nasipa u Vučilovcu

Prilikom današnjeg obilaska poplavljenih područja, gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić posjetio je naselja Krepšić I i II kao i dio Vučilovca na kojemu se vrše radovi na nasipu, te istakao da se voda vidno povlači i da je sveukupno stanje na terenu zadovoljavajuće.

Trenutno je uspostavljen nesmetani prolaz do crpne stanice na ulazu u Vučilovac gdje se radi na učvršćivanju savskog obrambenog nasipa na mjestu gdje su se pojavila izvjesna oštećenja.
Takođe, vrše se izvijesne pripreme kako bi se sa povlačenjem vode iz Vučilovca nastavilo sa čišćenjem kuća i domaćinstava.
Gradonačelnik je kazao da je sa jučerašnjim danom završeno prikupljanje uginule stoke i u ovome trenutku nema evidencija o postojanju ostataka koji nisu izvezeni, ali će se u slučaju potrebe taj posao nastaviti.
“Higijensko-epidemiološka situacija je kritična ali i dalje stabilna budući da nemamo pojavu nikakvih oboljenja, a službe su i danas na terenu i nastavljaju sa dezinfekcijom kuća, površina i puteva. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana cijeli prostor dovesti u zadovoljavajuće higijensko-epidemiološko stanje kako bi mogli prestati sa posebnim mjerama zaštite od eventualnih infekcija”, kazao je dr. Domić ističući da se za sada sve odvija prema prvobitno zacrtanim planovima koji se svakodnevno revidiraju u skladu sa stanjem na terenu. On je naglasio da je u Mjesnoj zajednici Krepšić II stanje dosta stabilizovano obezbjeđivanjem vode za piće i čišćenjem subarterškog bunara, dok se u Krepšiću I još uvijek vrše radovi, odakle se kreće ka Vučilovcu.

Radi se na planovima i pripremama za izgradnju zamjenskih objekata ljudima čije su kuće uništene klizištima u južnom dijelu distrikta, a u slivu rijeke Brke i Tinje se vrše pripreme za saniranje šteta na infrastrukturi.

Gradonačelnik je zaključio da će se u narednom, vremenskom periodu posebnu pažnju posvetiti uređenju i održavanju  nasipa, kao i drugim mjerama u smislu čišćenja i održavanja stambenih objekata, odvoženja krupnog otpada i snadbdijevanja pitkom vodom.

Izvor:Vlada Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.